Reklama

Do jedzenia trzeba dwojga

Wyszukane dania francuskie i belgijskie to atut restauracji Moliera 6. Polecam małże i mięsne fondue

Publikacja: 21.02.2008 00:48

Do jedzenia trzeba dwojga

Foto: Rzeczpospolita

Szef kuchni Pascal Kuleczko, brukselczyk z polskimi korzeniami, lubi kuchnię mistrzów. Można u niego zjeść takie skarby, jak rosół z foie gras ze smardzami (31 zł) pod kołdrą ciasta francuskiego (Paul Bocus, francuski „kucharz stulecia”, serwował to danie z truflami). Kuleczko serwuje esencjonalny wywar z porcją frykasów. Wątróbka gęsia i smardze to rarytasy, z których warto podniebieniu zrobić prezent od czasu do czasu. Namawiam.

Bardzo podoba mi się różnorodność dań regionalnych w karcie Moliera 6. Jest tu i Vichyssoise, zupa z porów i ziemniaków, podawana na zimno (15 zł), i przepiórka w sosie winogronowym z białym porto 56 zł, i coq au vin (40 zł), czyli kogut w winno-warzywnym sosie. Z innych produktów nieczęsto używanych jest tu np. cykoria i cynaderki.

Ponieważ małże można zamówić tu na dziesięć sposobów (m. in. w białym winie, w sosie czosnkowo-śmietanowym, w curry, w sosie pomidorowym na ostro i w sosie własnym z dodatkiem anyżówki),, wzięłam takie, które wydały mi się najbardziej oryginalne – z boczkiem i cykorią. Na stół wjechał wielki gar wypełniony skorupami skrywającymi miękkie ciałka. Boczek dodał im wyrazistości, a cykoria stanowiła miły przerywnik w monotonnym wydłubywaniu zdobyczy z muszli. Jedynie frytki mnie rozczarowały. Były to zwykłe chude ziemniaczane patyki z mrożonki zamiast porządnych belgijskich frytek z prawdziwych ziemniaków, smażonych, jak Pan Bóg przykazał, dwa razy. Warto wiedzieć, że gar małży wystarczy spokojnie dla dwóch osób.

Podobnie mięsne fondue (65 zł). To także zabawa dla dwojga. Dostajemy bowiem miseczkę kawałków surowego mięsa wołowego i specjalny stabilny garnek z gorącym olejem umieszczony na stojaku, z palnikiem pod spodem. Mięso nabija się na szpadki i wkłada do tłuszczu, gdzie zaczyna przyjemnie skwierczeć. Stopień wysmażenia zależy całkowicie od nas. Z podanych jako dodatki sosów smakował mi najbardziej mocno pikantny, pomidorowy.

Udane było też połączenie grzanek z pomidorem i mozzarellą z ziołami i białym serem (27 zł), z kroplami sosu balsamicznego. To naprawdę świetna przekąska do wina.

Reklama
Reklama

Porażką było tiramisu Pascala z Grand Marnier (19 zł). Nie pierwszej świeżości, z dodatkiem śmietany w sprayu. Paskudne.

Na Moliera 6 miło jest jednak wypić po obiedzie chociaż kawę. Jest tu przytulnie, ciepło, kolory i faktury sprzyjają intymnym rozmowom. Specjalną atrakcją jest kabaret literacki Jezioro Osobowości. Występy w piątki wieczorem.

- Cynaderki cielęce w winnym sosie musztardowym 21 zł

- Sałata nicejska 27 zł

- Schab po ardeńsku przygotowany wg starej receptury belgijskiej, faszerowany szynką i serem 37 zł

- Rachunek 85 zł

Reklama
Reklama

Jedzenie: 3,5

Atmosfera: 3,5

Obsługa: 3

Skala: 1 – 5

- Moliera 6, ul. Moliera 4/6, tel 022 828 03 49, czynne: wtorek-sobota, godz. 12-23, w niedziele i poniedziałki, godz. 12-22; można płacić kartą

Szef kuchni Pascal Kuleczko, brukselczyk z polskimi korzeniami, lubi kuchnię mistrzów. Można u niego zjeść takie skarby, jak rosół z foie gras ze smardzami (31 zł) pod kołdrą ciasta francuskiego (Paul Bocus, francuski „kucharz stulecia”, serwował to danie z truflami). Kuleczko serwuje esencjonalny wywar z porcją frykasów. Wątróbka gęsia i smardze to rarytasy, z których warto podniebieniu zrobić prezent od czasu do czasu. Namawiam.

Bardzo podoba mi się różnorodność dań regionalnych w karcie Moliera 6. Jest tu i Vichyssoise, zupa z porów i ziemniaków, podawana na zimno (15 zł), i przepiórka w sosie winogronowym z białym porto 56 zł, i coq au vin (40 zł), czyli kogut w winno-warzywnym sosie. Z innych produktów nieczęsto używanych jest tu np. cykoria i cynaderki.

Reklama
Wydarzenia
Zrobiłem to dla żołnierzy
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Reklama
Reklama