Szef kuchni Pascal Kuleczko, brukselczyk z polskimi korzeniami, lubi kuchnię mistrzów. Można u niego zjeść takie skarby, jak rosół z foie gras ze smardzami (31 zł) pod kołdrą ciasta francuskiego (Paul Bocus, francuski „kucharz stulecia”, serwował to danie z truflami). Kuleczko serwuje esencjonalny wywar z porcją frykasów. Wątróbka gęsia i smardze to rarytasy, z których warto podniebieniu zrobić prezent od czasu do czasu. Namawiam.
Bardzo podoba mi się różnorodność dań regionalnych w karcie Moliera 6. Jest tu i Vichyssoise, zupa z porów i ziemniaków, podawana na zimno (15 zł), i przepiórka w sosie winogronowym z białym porto 56 zł, i coq au vin (40 zł), czyli kogut w winno-warzywnym sosie. Z innych produktów nieczęsto używanych jest tu np. cykoria i cynaderki.
Ponieważ małże można zamówić tu na dziesięć sposobów (m. in. w białym winie, w sosie czosnkowo-śmietanowym, w curry, w sosie pomidorowym na ostro i w sosie własnym z dodatkiem anyżówki),, wzięłam takie, które wydały mi się najbardziej oryginalne – z boczkiem i cykorią. Na stół wjechał wielki gar wypełniony skorupami skrywającymi miękkie ciałka. Boczek dodał im wyrazistości, a cykoria stanowiła miły przerywnik w monotonnym wydłubywaniu zdobyczy z muszli. Jedynie frytki mnie rozczarowały. Były to zwykłe chude ziemniaczane patyki z mrożonki zamiast porządnych belgijskich frytek z prawdziwych ziemniaków, smażonych, jak Pan Bóg przykazał, dwa razy. Warto wiedzieć, że gar małży wystarczy spokojnie dla dwóch osób.
Podobnie mięsne fondue (65 zł). To także zabawa dla dwojga. Dostajemy bowiem miseczkę kawałków surowego mięsa wołowego i specjalny stabilny garnek z gorącym olejem umieszczony na stojaku, z palnikiem pod spodem. Mięso nabija się na szpadki i wkłada do tłuszczu, gdzie zaczyna przyjemnie skwierczeć. Stopień wysmażenia zależy całkowicie od nas. Z podanych jako dodatki sosów smakował mi najbardziej mocno pikantny, pomidorowy.
Udane było też połączenie grzanek z pomidorem i mozzarellą z ziołami i białym serem (27 zł), z kroplami sosu balsamicznego. To naprawdę świetna przekąska do wina.