Drugie życie japońskiego mięsa

Coraz częściej można spotkać się z określeniami mówiącymi o śmieciowym jedzeniu i pustych kaloriach. W Japonii nabiera to jednak innego wymiaru.

Aktualizacja: 27.01.2016 07:33 Publikacja: 27.01.2016 07:14

Drugie życie japońskiego mięsa

Foto: 123RF/Oleg Dudko

Wychodzi bowiem na jaw skandal związany z wprowadzaniem do ponownej sprzedaży odpadów przemysłowych. Pewna firma zajmująca się w prefekturze Aichi przetwórstwem śmieci "regenerowała" żywność przeznaczoną do utylizacji. Sprawa wyszła na jaw, gdy na półkach znaleziono porcje mięs, które już dawno powinny być zniszczone. Jedzenie pochodziło z sieci restauracji Ichibanya.

Przedsiębiorstwo się broni niewiedzą, prawnicy twierdzą, że nikt nie zrobił tego umyślnie, jednak dla Japończyków słynących z ogromnej dbałości o szczegóły i poprawność sprawa ma duże znaczenie. Japońskie produkty pakowane są niczym maleńkie dzieła sztuki, słodycze czasami umieszcza się w kilku opakowaniach, żeby cieszyły także oko. Umieszczanie w tych samych sklepach nieświeżego mięsa jest szokiem.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1182
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1181
Świat
Meksykański żaglowiec uderzył w Most Brookliński
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1178
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1177