Reklama

Drugie życie japońskiego mięsa

Coraz częściej można spotkać się z określeniami mówiącymi o śmieciowym jedzeniu i pustych kaloriach. W Japonii nabiera to jednak innego wymiaru.

Aktualizacja: 27.01.2016 07:33 Publikacja: 27.01.2016 07:14

Drugie życie japońskiego mięsa

Foto: 123RF/Oleg Dudko

Wychodzi bowiem na jaw skandal związany z wprowadzaniem do ponownej sprzedaży odpadów przemysłowych. Pewna firma zajmująca się w prefekturze Aichi przetwórstwem śmieci "regenerowała" żywność przeznaczoną do utylizacji. Sprawa wyszła na jaw, gdy na półkach znaleziono porcje mięs, które już dawno powinny być zniszczone. Jedzenie pochodziło z sieci restauracji Ichibanya.

Przedsiębiorstwo się broni niewiedzą, prawnicy twierdzą, że nikt nie zrobił tego umyślnie, jednak dla Japończyków słynących z ogromnej dbałości o szczegóły i poprawność sprawa ma duże znaczenie. Japońskie produkty pakowane są niczym maleńkie dzieła sztuki, słodycze czasami umieszcza się w kilku opakowaniach, żeby cieszyły także oko. Umieszczanie w tych samych sklepach nieświeżego mięsa jest szokiem.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1294
Świat
Donald Trump bagatelizuje przemoc domową. „Drobne kłótnie męża z żoną nazywają przestępstwem”
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1293
Świat
Podcast „Rzecz o geopolityce”: Izrael? Projekt kolonialny. Rosja w pułapce Chin
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1290
Reklama
Reklama