Drugie życie japońskiego mięsa

Coraz częściej można spotkać się z określeniami mówiącymi o śmieciowym jedzeniu i pustych kaloriach. W Japonii nabiera to jednak innego wymiaru.

Aktualizacja: 27.01.2016 07:33 Publikacja: 27.01.2016 07:14

Drugie życie japońskiego mięsa

Foto: 123RF/Oleg Dudko

Wychodzi bowiem na jaw skandal związany z wprowadzaniem do ponownej sprzedaży odpadów przemysłowych. Pewna firma zajmująca się w prefekturze Aichi przetwórstwem śmieci "regenerowała" żywność przeznaczoną do utylizacji. Sprawa wyszła na jaw, gdy na półkach znaleziono porcje mięs, które już dawno powinny być zniszczone. Jedzenie pochodziło z sieci restauracji Ichibanya.

Przedsiębiorstwo się broni niewiedzą, prawnicy twierdzą, że nikt nie zrobił tego umyślnie, jednak dla Japończyków słynących z ogromnej dbałości o szczegóły i poprawność sprawa ma duże znaczenie. Japońskie produkty pakowane są niczym maleńkie dzieła sztuki, słodycze czasami umieszcza się w kilku opakowaniach, żeby cieszyły także oko. Umieszczanie w tych samych sklepach nieświeżego mięsa jest szokiem.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1022
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1021
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1020
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1019
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1017