Podobną decyzję podjęło również kilka innych miast, rządzonych przez Zielonych.
Jeden z francuskich przysmaków, foie gras, pasztet z wątróbek forsownie tuczonych gęsi lub kaczek, znany także pod nazwą pasztetu strasburskiego, od lat wzbudza kontrowersje nie tylko wśród miłośników zwierząt.
Hodowanie ptaków, które mają poświęcić życie dla powstania specjału, polega na karmieniu ichprzemocą, za pomocą sond wepchniętych głęboko w przełyk. Przez 2-3 tygodnie przed ubojem ptaki karmione są tak kilka razy dziennie, a ilość wtłaczanego w nie pokarmu dochodzi do 2 kilogramów.
Taki forsowny tucz w wielu krajach (w tym w Polsce) jest uznawany za okrucieństwo i zabroniony.
Władze Lyonu decydując się na zakaz podawania na miejskich uroczystościach tego "przysmaku", ucieszyły ekologów, ale naraziły się producentom i obrońcom tradycji.