Jarosław Gwizdak: O sztuce krojenia prawa

Fachowiec potrafi zinterpretować przepisy. Tak jak dobry kucharz wie kiedy lepiej kroić w kostkę, a kiedy w słupki.

Publikacja: 03.01.2023 02:00

Jarosław Gwizdak: O sztuce krojenia prawa

Foto: Adobe Stock

Mam znajomego szefa. A właściwie „Chefa”, chefa kuchni. Facet prawie wygrał jeden z popularnych programów kulinarnych, jakich pełno od około dekady w TV. Lubię oglądać jego profil na portalu społecznościowym. Nie dzieli się na nim nie przepisami (zapewne nie lubi konkurencji), a swoimi przemyśleniami.

Niedawno opublikował wpis o sztuce krojenia. Utyskiwał, że każdy, kto teraz przychodzi pracować do gastronomii, widzi siebie jako kuchenną gwiazdę formatu co najmniej Karola Okrasy, albo od razu Anthony Bourdain’a. A ten był przecież tylko jeden.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r. Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Rzecz o prawie
Michał Bieniak: Gotowanie żaby, czyli o zapomnianych zagrożeniach dla demokracji
Rzecz o prawie
Ewa Szadkowska: Ciągły kłopot z konfiskatą
Rzecz o prawie
Ewa Maciejewska: Te konkursy trzeba powtórzyć
Rzecz o prawie
Jacek Dubois: Kupidyn sprawiedliwości
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Rzecz o prawie
Włodzimierz Chróścik: Przecięcie węzła gordyjskiego
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”