Polska jest pierwszym producentem mięsa drobiowego w UE i czwartym eksporterem na świecie. Sukces był możliwy dzięki dobrej organizacji i nowoczesności.

Branża wciąż rośnie, jednak w niedalekiej perspektywie czekają na nią takie zagrożenia, jak wprowadzenie zakazu stosowania soi genetycznie modyfikowanej w produkcji pasz czy konieczność dostosowania do nowych wymagań ochrony środowiska. Mniej optymistycznie wygląda sytuacja na rynku trzody chlewnej.

Dlatego powstał raport, którego celem było oszacowanie, ile zyskać może branża na przezwyciężeniu stojących przed nią wyzwań. Przygotowany przez firmę konsultingową EY dokument zostanie zaprezentowany 16 listopada w Rzeszowie podczas III edycji Kongresu 590. Pokazuje, że w ciągu pięciu lat branża może wygenerować nawet 50 mld złotych. Konieczne są jednak zmiany przepisów, unowocześnianie produkcji, profesjonalizacja, a także pozostawienie przedsiębiorcom i rolnikom większej swobody działalności gospodarczej. To – zdaniem autorów raportu – klucz do sukcesu.

Po prezentacji odbędzie się panel dyskusyjny, w którym przedsiębiorcy, m.in. największy polski producent mięsa – Grupa Cedrob, przedstawiciele administracji centralnej i świata nauki będą rozmawiać na temat szans i wyzwań sektora. Panel odbędzie się drugiego dnia Kongresu 590 (16.11) o godzinie 10.