Aktualizacja: 19.07.2021 21:27 Publikacja: 19.07.2021 20:06
Foto: AdobeStock
Zasilane energią słoneczną bioreaktory stworzą tanią i zrównoważoną żywność. Za projektem stoi firma Solar Foods z Finlandii – produkuje białko powstające poprzez wychwytywanie dwutlenku węgla z powietrza i przekształcanie go w związek, który bakterie mogą wykorzystać do wzrostu. Dzięki bioreaktorom proces ten można przeprowadzić nawet w niesprzyjającym otoczeniu, np. w kosmosie.
Dorian Leger z Instytutu Fizjologii Roślin im. Maxa Plancka porównał wydajność hodowli białek z tradycyjnym rolnictwem. Technologia Solar Foods może dostarczyć 15 t białka na 1 ha i zaspokoić potrzeby żywieniowe 520 osób. Dla porównania: plantacja soi na tym samym obszarze da 1,1 t białka, co wystarczyłoby na wyżywienie 40 osób. W 2023 r. ma zostać uruchomiona fabryka demonstracyjna.
Brazylia walczy z cłami, które narzucił Donald Trump. Złożyła właśnie skargę w WTO, a ogromne ilości kawy przeki...
Niemcy piją mniej piwa. Sprzedaż spadła do najniższego poziomu od ponad trzech dekad. Niemieckie browary widzą j...
TikTok wypromował zapomniany i ignorowany produkt spożywczy – twaróg. Przez lata był on pomijany, relegowany do...
Najbardziej rozpoznawalna marka napoju gazowanego na świecie opublikowała bardzo dobre wyniki za drugi kwartał....
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Branża mięsa zmaga się z wieloma wyzwaniami: od kłopotów z popytem, poprzez epidemię po wzrost kosztów produkcji...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas