Rząd chce ułatwić życie winiarzom. Dla niektórych jest za późno

O wiele zmian branża apelowała od dawna, dla producentów cydru ułatwienia przychodzą nieco za późno.

Aktualizacja: 08.06.2021 14:57 Publikacja: 08.06.2021 14:51

Rząd chce ułatwić życie winiarzom. Dla niektórych jest za późno

Foto: AdobeStock

Rząd przyjął projekt ustawy o wyrobach winiarskich, który dostosowuje polskie prawo do nowych przepisów dotyczących wspólnej organizacji rynku wina w UE. Nowe rozwiązania m.in. uproszczą i ujednolicą wymagania dotyczące wpisu do rejestru działalności regulowanej – tj. do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność związaną z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich. Prowadzenie tego rejestru przekazano Dyrektorowi Generalnemu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

- Zaproponowane zmiany zmniejszą obciążenie administracji oraz usprawnią obieg dokumentów, co pozytywnie wpłynie na sytuację producentów, którzy chcą rozpocząć produkcję wyrobów winiarskich w Polsce - czytamy w komunikacie.

Wiele zmian dotyczy produkcji cydru, jednak wchodzą zdecydowanie za późno. Sprzedaż tego trunku po okresie boomu szybko zaczęła spadać i mimo ogromnej produkcji jabłek Polska nie jest w stanie stworzyć odpowiednich warunków do produkcji cydru, w przeciwieństwie do np. Francji czy Wielkiej Brytanii. Dopiero teraz mają wejść ułatwienia dla drobnych producentów wyrabiających cydr, wina owocowe jakościowe oraz miód pitny - za pół roku od opublikowania, zatem zaczną obowiązywać w kolejnym sezonie zbioru owoców.

Projekt zakłada zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. l/rok do 100 tys. l/rok. Dodatkowo umożliwia produkcji takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub ilości pni pszczelich, umożliwia wyrób takich napojów poza składem podatkowym. Uproszczono też system certyfikacji wina odmianowego i wina rocznikowego. Na etykietach nie trzeba już będzie umieszczać numeru identyfikacyjnego dla wina odmianowego lub wina rocznikowego.

Uproszczono i ujednolicono zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców wyrobów winiarskich. Dyrektor Generalny KOWR będzie umieszczał wzór wniosku na stronach internetowych urzędu. Projekt zakłada utworzenie systemu elektronicznego obiegu dokumentów pomiędzy instytucjami kontrolnymi w ramach sektora wina. Nie będzie też już obowiązku posiadania planu obiektów budowlanych na potrzeby dokonania wpisu do rejestru. Nie trzeba będzie mieć już także zbiorników do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich o określonych minimalnych dozwolonych pojemnościach.

Równocześnie podniesiono wymagania jakościowe dla niektórych kategorii fermentowanych napojów winiarskich. Wprowadzono także zmiany kategorii w ramach fermentowanych napojów winiarskich, które pozwolą na lepsze dostosowanie się producentów do wymagań rynku – w szczególności dotyczy to cydrów aromatyzowanych i perry aromatyzowanych.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego