GIS stwierdził obecność bakterii Salmonella z grupy OD na powierzchni skorupek jaj dostępnych w sklepach sieci Netto w województwie dolnośląskim. Z pięciu pobranych próbek, jedna okazała się skażona. 

Chodzi o świeże jaja „Jajo Wojciechowicz”, o klasie świeżości A i kategorii wagowej: M-średnie (63g>masa>53 g), których termin przydatności do spożycia upływa 12 maja 2019 r. Kod na skorupkach jaj to: 3PL 02181303, a numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE.

Producentem jaj jest „Jajo-Wojciechowicz” Wojciech Wojciechowicz z wsi Wróblowice w gminie Miękinia, w województwie dolnośląskim.

Państwowa Inspekcja Sanitarna powiadomiła o zdarzeniu Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Środzie Śląskiej właściwy dla miejsca prowadzenia działalności producenta jaj, zarząd sklepu Netto w Kobylance, jak i producenta skażonej próbki jaj.

Działająca w Polsce duńska sieć sklepów Netto zapewniła już, że jaja tej partii zostały usunięte ze sprzedaży.

GIS w komunikacie zaleca klientom sklepu sprawdzenie, czy nie zakupili danego numeru partii jaj, a jeśli tak, to by ich nie spożywali, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Inspekcja przypomina jednocześnie, że bakterie obecne na skorupkach jajek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi partiami, więc należy zachować dużą ostrożność.