Ciężkie czasy McDonalda

Sprzedaż w amerykańskich lokalach McDonald's spadła o 4,6 proc. w listopadzie - dwa razy tyle niż oczekiwali analitycy

Aktualizacja: 08.12.2014 22:58 Publikacja: 08.12.2014 21:30

Ciężkie czasy McDonalda

Foto: Bloomberg

Globalne dane pokazały spadek sprzedaży o 2,2 proc. - to szósty z kolei miesiąc spadkowy dla amerykańskiej sieci fast-food.

Według analityków konsumenci, w USA i na całym świecie - coraz częściej wybierają zdrowe potrawy i żywność oraz sieci, które takie potrawy oferują. Wśród jednego z największych konkurentów McDonald's jest meksykańska sieć Chipotle, która pozwala klientom na dowolne komponowanie zestawów posiłkowych. W trzecim kwartale tego roku Chipotle zanotował 20 proc. wzrost sprzedaży.

McDonald's natomiast zanotował 4 proc. spadek sprzedaży w regionie Azji i Pacyfiku po skandalu z zepsutym mięsem dostarczanym do sieci przez chińskiego dostawcę. Koncern został niemal z dnia na dzień zmuszony do znalezienia nowego dostawcy drobiu i wołowiny.

W Europie sprzedaż spadła o 2 proc. w listopadzie - mimo mocnej sprzedaży w Wielkiej Brytanii, to rynki rosyjski, francuski i niemiecki pociągnęły w dół wyniki sprzedaży.

W Rosji amerykański fast food musiał zamknąć kilka lokali z "powodów higieniczno-sanitarnych". Zamknął także lokale na Krymie, po zajęciu półwyspu przez Rosję.

Don Thompson, prezes koncernu zapowiedział, że sieć uprości menu i da "więcej kontroli" lokalnym ajentom swoich restauracji.

W zeszłym tygodniu amerykańska sieć zapowiedziała, że wchodzi na 120 rynek - tym razem do Kazachstanu. McDonald's ma ponad 35 tys. lokali restauracyjnych, które obsługują dziennie ok. 70 mln klientów.

Globalne dane pokazały spadek sprzedaży o 2,2 proc. - to szósty z kolei miesiąc spadkowy dla amerykańskiej sieci fast-food.

Według analityków konsumenci, w USA i na całym świecie - coraz częściej wybierają zdrowe potrawy i żywność oraz sieci, które takie potrawy oferują. Wśród jednego z największych konkurentów McDonald's jest meksykańska sieć Chipotle, która pozwala klientom na dowolne komponowanie zestawów posiłkowych. W trzecim kwartale tego roku Chipotle zanotował 20 proc. wzrost sprzedaży.

Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem