Reklama
Rozwiń
Reklama

Zakłady mięsne w Jarosławiu szukają pracowników

Zatrudniające ponad 900 osób Zakłady Mięsne Sokołów w Jarosławiu (Podkarpackie) przyjmą do pracy - na razie na trzy miesiące - stu kolejnych pracowników; duża część z nich może liczyć na stałe zatrudnienie.

Publikacja: 27.03.2015 14:04

Rekrutację prowadzi miejscowy urząd pracy.

Jak powiedział kierownik działu spraw pracowniczych w jarosławskich zakładach mięsnych Andrzej Gogół, zwiększenie zatrudnienia związane jest m.in. z rozbudową wydziału konfekcjonowania.

„Nowi pracownicy, jeśli tylko się sprawdzą i będą chcieli, mają szansę na stałe zatrudnienie" - zaznaczył Gogół. To pierwsza tak duża rekrutacja pracowników w tym zakładzie od kilku lat. Nabór przeprowadzi Powiatowy Urząd Pracy w Jarosławiu - w tej sprawie podpisana została już stosowna umowa.

Jak poinformował dyrektor PUP w Jarosławiu Jan Wygnaniec, ze stu zatrudnionych osób większość odbędzie trzymiesięczny staż, a około 30 osób podejmie pracę w ramach robót interwencyjnych. Później forma zatrudnienia ma się zmienić.

„Zakończyliśmy już pierwszą turę rekrutacji, w której udział wzięły osoby do 25. roku życia. W ciągu kilku dni mają się one zgłosić do zakładu, gdzie przejdą szkolenia. W kolejnych turach udział będę brać też osoby po 50. roku życia. Cały proces naboru pracowników planujemy zakończyć do maja" - dodał dyrektor.

Reklama
Reklama

Osoby zatrudnione będą na takich stanowiskach jak wędliniarz, rozkrawacz, pakowacz czy konserwiarz.

Z każdym pracownikiem umowa podpisana będzie na trzy miesiące. Dyr. Wygnaniec potwierdził jednak, iż pracodawca zagwarantował, że osoby, które sprawdzą się na swoich stanowiskach, mogą liczyć na stałe zatrudnienie. „Dlatego nie sądzę, że będziemy mieli problem ze znalezieniem chętnych, tym bardziej, że jest u nas dość wysokie bezrobocie" - powiedział dyrektor jarosławskiego PUP.

Obecnie w urzędzie zarejestrowanych jest ponad 9,5 tys. osób bezrobotnych. Na koniec lutego br. stopa bezrobocia w powiecie jarosławskim wynosiła 18 proc. Dla całego regionu wskaźnik ten wynosił 15,3 proc.

Firma Sokołów ma główną siedzibę w Sokołowie Podlaskim. W skład holdingu wchodzi siedem zakładów produkcyjnych: w Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Grupa produkuje ponad 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie. Zakład w Jarosławiu zajmuje się przetwórstwem i ubojem wieprzowiny.

Przemysł spożywczy
Eksport żywności z UE bije rekordy. Powodem głównie wzrost cen
Przemysł spożywczy
Wigilia znów droższa. Mniej karpia, więcej dań gotowych. Plus wizyta na jarmarku
Przemysł spożywczy
Jim Beam zamyka główną destylarnię. Amerykański bourbon w tarapatach
Przemysł spożywczy
Stock Spirits Group ma nowego szefa. Kto pokieruje znanym producentem alkoholi?
Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama