Reklama

Burger King testuje wielorazowe kubki i opakowania do Whoppera

Burger King chce być jeszcze bardziej eko i przymierza się do testowania kubków wielokrotnego użytku do napojów oraz pojemników na Whoppera, które będzie można używać wielokrotnie.

Aktualizacja: 22.10.2020 15:09 Publikacja: 22.10.2020 15:05

Burger King testuje wielorazowe kubki i opakowania do Whoppera

Foto: Bloomberg

ula

Sieć fast-food rozpocznie testy nowych, bardziej ekologicznych opakowań od przyszłego roku. Burger King chce znacząco ograniczyć ilość śmieci produkowanych przez sieć restauracji.

Burger King ma nadzieję, że klienci będą prosić o podanie żywności w opakowaniach wielokrotnego użytku, wpłacać depozyt i odzyskiwać pieniądze po zeskanowaniu używanych kubków po napojach i pudełkach po burgerach za pośrednictwem aplikacji przed ich zwrotem.

Nowe opakowania powstały we współpracy z firmą TerraCycle Inc Loop, która zajmuje się produkcją opakowań typu "no waste", które można po użyciu wymyć i użyć ponownie. Nie wiadomo jeszcze z jakich konkretnie materiałów powstaną kubki i pudełka.

Burger King poinformował w oświadczeniu, że jego pojemniki wielokrotnego użytku będą czyszczone za pomocą „najnowocześniejszych" systemów czyszczących Loop, które są zgodne z „rygorystycznymi procedurami bezpieczeństwa dotyczącymi czystości i higieny, które stały się jeszcze bardziej istotne podczas obecnej pandemii "

Reklama
Reklama

Pilotażowy program testu kubków rozpocznie się w drugiej połowie 2021 roku w niektórych restauracjach w Nowym Jorku oraz w Portland w stanie Oregon oraz w Tokio - informuje agencja Reutera.

Burger King nie jest jedyną siecią, która zdecydowała się na opakowania wielokrotnego użytku, by ograniczyć ilość produkowanych śmieci.

Sieci Starbucks i McDonald's założyły firmę NextGen Consortium w 2018 roku, by opracować nowy typ ekologicznych kubków do picia, przykrywek oraz słomek, które będą łatwiejsze do przetworzenia, kompostowania a być może do wielokrotnego użycia.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama