Włoski senat rozważy wniosek ws. rejestru uprawnionych do wypieku pizzy

Pizzę powinny wypiekać wyłącznie osoby mające do tego uprawnienia; dlatego należy stworzyć we Włoszech rejestr wykwalifikowanych piekarzy – z takim wnioskiem wystąpiło 22 senatorów, którzy złożyli projekt ustawy w tej sprawie.

Publikacja: 23.06.2016 12:41

Włoski senat rozważy wniosek ws. rejestru uprawnionych do wypieku pizzy

Foto: Fotorzepa/Jerzy Dudek

Już wkrótce Senat zajmie się propozycją stworzenia przepisów, na mocy których doszłoby do oficjalnego uznania kwalifikacji tzw. pizzaioli i powołania ich zrzeszenia – na wzór izby adwokackiej czy lekarskiej, lub stowarzyszenia inżynierów.

Propozycja grupy senatorów dotyczyć będzie 100 tys. piekarzy pizzy pracujących obecnie we Włoszech. Zawód ten zgodnie z projektem będą mogli wykonywać wyłącznie ci, którzy mają co najmniej półtoraroczne doświadczenie i należeć będą do zrzeszenia piekarzy pizzy. Warunkiem przyjęcia do niego będzie zaś ukończenie 120-godzinnego kursu teoretycznego i praktycznego.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem