Reklama

#RZECZoBIZNESIE: Andrzej Kowalski: Deflacja mocno osłabia gospodarkę

Już wyraźnie widać koniec deflacji w Polsce – mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Aktualizacja: 30.06.2016 13:52 Publikacja: 30.06.2016 13:32

#RZECZoBIZNESIE: Andrzej Kowalski: Deflacja mocno osłabia gospodarkę

Foto: Rzeczpospolita

Już wyraźnie widać koniec deflacji w Polsce – mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Czy można powiedzieć, ze w Polsce kończyła się era taniej żywności?

Wszystkie prognozy co do cen, a zwłaszcza żywności są zawodne, ale jednak widać, że to koniec deflacji – podkreśla Prof. Andrzej Kowalski, dodając, że nie warto cieszyć się z deflacji, ponieważ poważnie spowalnia ona gospodarkę.

Wzrost produkcji miał największy wpływ na deflacje i niskie ceny żywności. Poza tym spekulacje na rynku żywności dołożyły do tego zjawiska. No i spowolnienie gospodarcze przede wszystkim – lokomotywy gospodarki światowej zwolniły.

Reklama
Reklama

Globalizacja pomogła w rozwoju krajom, które rozwijały się wolno, albo nie rozwijały się wcale – podkreśla profesor Kowalski.

Co będzie drożeć najbardziej? - Nie ma na razie aktualnych prognoz i to raczej jest wróżeniem z fusów - podkreśla prof. Kowalski, ale można przewidzieć, że ceny wzrosną od 1,5 do 2 proc. w skali roku. Nie potrafię wytłumaczyć fenomenu drożenia cukru – przyznał Kowalski. Wszystko wskazuje na to, że powinien taniec a jest na odwrót.

Czy susza będzie miała wpływ na ceny żywności?

W Polsce bilans wody jest gorszy niż w Egipcie – podkreśla prof. Kowalski. Zaskakujące jest to, że nikt w Polsce nie myśli nad pracami melioracyjnymi. Samorządy nie wykorzystują funduszy przeznaczonych na ten cel. – Pod zaborami, w zaborze pruski, budowano więcej obiektów melioracyjnych niż obecnie – podkreśla.

Trzeba jednak pamiętać o wodzie, którą wygospodaruje się po melioracji terenów.

Czy Polska wyciąga konsekwencje z ostatnich powodzi czy susz? - I tak i nie – mówi prof. Kowalski. Na Śląsku po ostatniej powodzi wydano sporo pieniędzy na inwestycje melioracyjne, ale nie wszędzie tak jest.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama