Branża drobiarska: polski drób pojedzie do Tajwanu

Polskie kurczaki, indyki i gęsi wkrótce pojadą do Tajwanu; podczas niedawnych targów w Tajpej omówiono wyniki kontroli polskich zakładów drobiarskich i warunki przyznawania zezwoleń eksportowych - poinformowała Krajowa Rada Drobiarstwa.

Aktualizacja: 01.07.2016 10:06 Publikacja: 01.07.2016 09:57

Branża drobiarska: polski drób pojedzie do Tajwanu

Foto: Bloomberg

W dniach 19-23 czerwca w Tajpej w Tajwanie odbyły się jedne z największych, poza Chinami, wschodnioazjatyckich targów spożywczych - FOOD TAIPEI 2016. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad półtora tysiąca wystawców, w tym Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD).

„Dla rozwoju branży drobiarskiej ważne jest umacnianie swojej pozycji na nowych rynkach zbytu poprzez działania promocyjne, realizowane m.in. podczas tak kluczowych wydarzeń, jak targi spożywcze FOOD TAIPEI. Przyczynia się to do zwiększenia świadomości przedsiębiorców z innych regionów o jakości i bezpieczeństwie polskiego mięsa drobiowego oraz jego przetworów, a także do nawiązania nowych relacji handlowych" - wskazał dyrektor KRD Łukasz Dominiak. Zaznaczył, że często bezpośrednie spotkania w istotny sposób przyspieszają procesy związane z dopuszczeniem do sprzedaży naszych produktów na rynki pozaunijne i taka sytuacja miała miejsce w przypadku Tajwanu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem