Reklama
Rozwiń

Katering. Nie każdy chce gotować, wysyp ofert z dostawą

Wciąż powstają nowe firmy kateringowe, a w styczniu sprzedaż liderów się podwoiła. Polskie marki szykują się nawet do ekspansji zagranicznej. Rynek ma się rozwijać przez kilka kolejnych lat.

Aktualizacja: 08.02.2021 07:39 Publikacja: 07.02.2021 21:00

Katering. Nie każdy chce gotować, wysyp ofert z dostawą

Foto: Adobe Stock

Kateringi w formie codziennie dostarczanych zestawów posiłków szturmem podbiły w ostatnim roku polski rynek, choć moda na ich stosowanie pojawiła się już wcześniej. Przymusowa izolacja i zamknięcie stacjonarnej obsługi w restauracjach spowodowały, że skazani na domowe gotowanie lub dostawy do domów, tysiące Polaków wybrało całodzienne zestawy.

Branża szacuje, że w 2020 r. trafiło ich do domów ok. 35 mln sztuk, a rynek szacowany wcześniej na ponad 1 mld zł faktycznie może być wart znacznie więcej, nawet ponad 2 mld zł. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku wynik będzie jeszcze lepszy. Tym bardziej że stacjonarne restauracje wciąż nie mogą liczyć na poluzowanie restrykcji.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni