We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Od 19 grudnia we Włoszech obowiązują przepisy nakazujące dokładnie oznaczać pieczywo. Dzięki temu klient zawsze będzie wiedział, czy jest naprawdę świeże czy wypieczone z mrożonego ciasta.

Aktualizacja: 20.12.2018 19:34 Publikacja: 20.12.2018 14:33

We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

We Włoszech każdy bochenek, każda bułka czy wręcz każda przekąska z pieczywa musi mieć teraz etykietę z dokładną informacją, czy jest to naprawdę świeże pieczywo czy też powstało z mrożonego ciasta (albo z dodatkiem chemicznych konserwantów czy polepszaczy). Włoskie organizacje konsumenckie walczyły od lat, wspólnie ze zrzeszeniami producentów żywności, o wprowadzenie takich przepisów. Alarmowały, że w dużych sieciach spożywczych jako świeże pieczywo sprzedawane jest to wypiekane na miejscu z zamrożonego ciasta, często importowanego.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników