Reklama

We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Od 19 grudnia we Włoszech obowiązują przepisy nakazujące dokładnie oznaczać pieczywo. Dzięki temu klient zawsze będzie wiedział, czy jest naprawdę świeże czy wypieczone z mrożonego ciasta.

Aktualizacja: 20.12.2018 19:34 Publikacja: 20.12.2018 14:33

We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

We Włoszech każdy bochenek, każda bułka czy wręcz każda przekąska z pieczywa musi mieć teraz etykietę z dokładną informacją, czy jest to naprawdę świeże pieczywo czy też powstało z mrożonego ciasta (albo z dodatkiem chemicznych konserwantów czy polepszaczy). Włoskie organizacje konsumenckie walczyły od lat, wspólnie ze zrzeszeniami producentów żywności, o wprowadzenie takich przepisów. Alarmowały, że w dużych sieciach spożywczych jako świeże pieczywo sprzedawane jest to wypiekane na miejscu z zamrożonego ciasta, często importowanego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama