We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Od 19 grudnia we Włoszech obowiązują przepisy nakazujące dokładnie oznaczać pieczywo. Dzięki temu klient zawsze będzie wiedział, czy jest naprawdę świeże czy wypieczone z mrożonego ciasta.

Aktualizacja: 20.12.2018 19:34 Publikacja: 20.12.2018 14:33

We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

We Włoszech każdy bochenek, każda bułka czy wręcz każda przekąska z pieczywa musi mieć teraz etykietę z dokładną informacją, czy jest to naprawdę świeże pieczywo czy też powstało z mrożonego ciasta (albo z dodatkiem chemicznych konserwantów czy polepszaczy). Włoskie organizacje konsumenckie walczyły od lat, wspólnie ze zrzeszeniami producentów żywności, o wprowadzenie takich przepisów. Alarmowały, że w dużych sieciach spożywczych jako świeże pieczywo sprzedawane jest to wypiekane na miejscu z zamrożonego ciasta, często importowanego.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę