Reklama

We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Od 19 grudnia we Włoszech obowiązują przepisy nakazujące dokładnie oznaczać pieczywo. Dzięki temu klient zawsze będzie wiedział, czy jest naprawdę świeże czy wypieczone z mrożonego ciasta.

Aktualizacja: 20.12.2018 19:34 Publikacja: 20.12.2018 14:33

We Włoszech wiadomo, które pieczywo naprawdę jest świeże

Foto: Fotorzepa, Michał Walczak

We Włoszech każdy bochenek, każda bułka czy wręcz każda przekąska z pieczywa musi mieć teraz etykietę z dokładną informacją, czy jest to naprawdę świeże pieczywo czy też powstało z mrożonego ciasta (albo z dodatkiem chemicznych konserwantów czy polepszaczy). Włoskie organizacje konsumenckie walczyły od lat, wspólnie ze zrzeszeniami producentów żywności, o wprowadzenie takich przepisów. Alarmowały, że w dużych sieciach spożywczych jako świeże pieczywo sprzedawane jest to wypiekane na miejscu z zamrożonego ciasta, często importowanego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama