Żywność ekologiczna na fali wzrostu

W Polsce szybko rośnie sprzedaż produktów bio z unijnym certyfikatem. – To dopiero początek boomu – zapowiada branża.

Publikacja: 17.02.2015 21:00

Żywność ekologiczna na fali wzrostu

Foto: Rzeczpospolita

Czasy, gdy żywność ekologiczna kojarzyła się głównie z certyfikowanymi jajkami oraz płatkami zbożowymi, to już przeszłość. Dziś półki sklepów uginają się pod różnymi produktami bio. Można je też znaleźć na bazarach i kiermaszach.

– Konsument, który odwiedza dziś nasze sklepy, bez problemu może zrobić kompletne zakupy – mówi Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia, właściciela 40 delikatesów z ekologiczną żywnością. – Mamy w ofercie nie tylko podstawowe produkty spożywcze, ale także np. ekologiczne wina.

Pozostało 90% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę