Reklama

Eksport żywności może nadal rosnąć

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską. Muszą jednak ze sobą współpracować.

Aktualizacja: 14.04.2015 23:24 Publikacja: 14.04.2015 22:02

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską.

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską.

Foto: Bloomberg

– Potencjał produkcyjny polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego wykorzystany jest w nie więcej niż 65 proc. To oznacza, że przez najbliższe dziesięć, 11 lat możemy zwiększyć produkcję żywności o 40 proc. – powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki podczas pierwszego dnia targów WorldFood w Warszawie.

O tyle poszła w górę w pierwszej dekadzie po wejściu Polski do Unii Europejskiej. – Jesteśmy światowym czempionem, jeżeli chodzi o tempo wzrostu produkcji żywności – podkreśla Marek Sawicki.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama