Eksport żywności może nadal rosnąć

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską. Muszą jednak ze sobą współpracować.

Aktualizacja: 14.04.2015 23:24 Publikacja: 14.04.2015 22:02

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską.

Dalszy rozwój eksportu zależy od aktywności naszych firm poza Unią Europejską.

Foto: Bloomberg

– Potencjał produkcyjny polskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego wykorzystany jest w nie więcej niż 65 proc. To oznacza, że przez najbliższe dziesięć, 11 lat możemy zwiększyć produkcję żywności o 40 proc. – powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki podczas pierwszego dnia targów WorldFood w Warszawie.

O tyle poszła w górę w pierwszej dekadzie po wejściu Polski do Unii Europejskiej. – Jesteśmy światowym czempionem, jeżeli chodzi o tempo wzrostu produkcji żywności – podkreśla Marek Sawicki.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem