Mniej słodko w Unii

W 2015 roku plony buraków cukrowych w Unii Europejskiej wyniosą średnio 71,91 ton z hektara. To o 6 proc. mniej niż rok wcześniej.

Publikacja: 03.08.2015 13:53

Mniej słodko w Unii

Foto: 123rf.com

Pomimo spadku, tegoroczne plonowanie będzie o 2 proc. wyższe od średniej pięcioletniej – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA) za Zespołem ds. Monitoringu Zasobów Rolnych(MARS) Komisji Europejskiej.

W przeciwieństwie do średniej UE, w Polsce plony buraków cukrowych wyniosą 55 ton z ha i będą o 0,4 proc. wyższe niż w 2014 r. W porównaniu do średniej z ostatnich pięciu lat to o 5,4 proc. więcej.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku