Mniej słodko w Unii

W 2015 roku plony buraków cukrowych w Unii Europejskiej wyniosą średnio 71,91 ton z hektara. To o 6 proc. mniej niż rok wcześniej.

Publikacja: 03.08.2015 13:53

Mniej słodko w Unii

Foto: 123rf.com

Pomimo spadku, tegoroczne plonowanie będzie o 2 proc. wyższe od średniej pięcioletniej – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA) za Zespołem ds. Monitoringu Zasobów Rolnych(MARS) Komisji Europejskiej.

W przeciwieństwie do średniej UE, w Polsce plony buraków cukrowych wyniosą 55 ton z ha i będą o 0,4 proc. wyższe niż w 2014 r. W porównaniu do średniej z ostatnich pięciu lat to o 5,4 proc. więcej.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem