Polski cydr toczy walkę z biurokracją i podróbkami

Sadownicy nie korzystają na modzie na lekki trunek z jabłek. Dlatego chcą zmiany przepisów.

Aktualizacja: 07.08.2015 07:48 Publikacja: 06.08.2015 22:00

Sadownicy nie korzystają na modzie na lekki trunek z jabłek. Dlatego chcą zmiany przepisów.

Sadownicy nie korzystają na modzie na lekki trunek z jabłek. Dlatego chcą zmiany przepisów.

Foto: Flickr

Tak szybkie tempo, w jakim rośnie dziś sprzedaż cydru, jest nieosiągalne dla pozostałych alkoholi w Polsce. Tylko w pierwszych pięciu miesiącach tego roku kupiliśmy go o 76 proc. więcej niż w tym samym czasie 2014 r. – szacuje branża.

Wszystko wskazuje więc na to, że w 2015 r. uda się ponownie podwoić sprzedaż lekkiego alkoholu z jabłek. Sięgnie ona ok. 20 mln litrów.

Pozostało 85% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę