Drobimex rozbudowuje zakłady i planuje zwiększyć produkcję

Ponad 100 mln zł kosztuje rozbudowa zakładów firmy Drobimex. Planuje ona zwiększyć w przyszłości produkcję. Niedawno firma otworzyła w Szczecinie nową halę wyposażoną w nowoczesną linię technologiczną.

Publikacja: 04.10.2015 08:41

Drobimex rozbudowuje zakłady i planuje zwiększyć produkcję

Foto: 123rf.com

PAP

Nowa dwupoziomowa hala o powierzchni prawie trzech tysięcy metrów kwadratowych wyposażona jest w nowoczesną linię technologiczną do schładzania kurcząt. Inwestycja ma zwiększyć ubój z obecnych ok. 100 tys. sztuk na dobę do ok. 180 tys. do końca przyszłego roku.

„To bardzo ważna inwestycja dla dalszego rozwoju Drobimexu, ponieważ dzięki nowoczesnym technologiom produkcji, będziemy mogli dostosować się do potrzeb rynku oraz do zmieniających się upodobań konsumentów" - mówi PAP prezes Drobimexu Klaus Roppel. "Drobimex zwiększy także wydajność produkcji, co pozwoli spółce wzmocnić pozycję na rynku" - dodaje.

W szczecińskim zakładzie trwa budowa mroźni, a także części produkcyjnej oraz magazynowej. Kilka miesięcy temu w drugim zakładzie Drobimexu w Goleniowie otwarto nową halę, dzięki której produkcja wyrobów plastrowanych wzrosła o 30 proc. W firmie trwa obecnie największa w jej historii modernizacja warta około 100 mln zł.

„W przyszłym roku zwiększymy powierzchnię szczecińskiego zakładu o kolejne trzy tys. metrów kwadratowych oraz zmodernizujemy dalsze etapy produkcji i unowocześnimy system ekspedycji mięsa" - mówi Roppel. Jak dodaje, „Chcemy podwoić w przyszłości produkcję, a nowe hale, maszyny i linie produkcyjne nam to umożliwią".

Plan przebudowy systemu schładzania i innych działów produkcyjnych został tak przygotowany, że obejmuje ewentualne zmiany, które można będzie w przyszłości dokonać - mówi Roppel. Firma nie wyklucza kolejnych inwestycji, które pozwolą jej się dostosować do rynku i zmieniających się oczekiwań klientów - zauważa.

Drobimex sprzedaje swoje wyroby w całym kraju, a także za granicą w wielu krajach UE - informuje firma. Przedsiębiorstwo sprzedaje mięso do restauracji KFC – firma dostarcza mięso do sieci KFC nie tylko w Polsce, ale również w Niemczech, Anglii, Francji oraz na Maltę. Drobimex zatrudnia obecnie ok. 850 pracowników.

Nowa dwupoziomowa hala o powierzchni prawie trzech tysięcy metrów kwadratowych wyposażona jest w nowoczesną linię technologiczną do schładzania kurcząt. Inwestycja ma zwiększyć ubój z obecnych ok. 100 tys. sztuk na dobę do ok. 180 tys. do końca przyszłego roku.

„To bardzo ważna inwestycja dla dalszego rozwoju Drobimexu, ponieważ dzięki nowoczesnym technologiom produkcji, będziemy mogli dostosować się do potrzeb rynku oraz do zmieniających się upodobań konsumentów" - mówi PAP prezes Drobimexu Klaus Roppel. "Drobimex zwiększy także wydajność produkcji, co pozwoli spółce wzmocnić pozycję na rynku" - dodaje.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Przemysł spożywczy
Piwo i wino coraz częściej bez procentów. Eksperci: To nie chwilowa moda
Przemysł spożywczy
Alkotubki zmienią przepisy. Dziś nie ma się do czego przyczepić?
Przemysł spożywczy
Alkotubki podpaliły internet. Hołownia: To zło w czystej postaci
Przemysł spożywczy
Polacy jedzą żywność po terminie. Nawyk, oszczędność czy ekologia?