Nowa dwupoziomowa hala o powierzchni prawie trzech tysięcy metrów kwadratowych wyposażona jest w nowoczesną linię technologiczną do schładzania kurcząt. Inwestycja ma zwiększyć ubój z obecnych ok. 100 tys. sztuk na dobę do ok. 180 tys. do końca przyszłego roku.
„To bardzo ważna inwestycja dla dalszego rozwoju Drobimexu, ponieważ dzięki nowoczesnym technologiom produkcji, będziemy mogli dostosować się do potrzeb rynku oraz do zmieniających się upodobań konsumentów" - mówi PAP prezes Drobimexu Klaus Roppel. "Drobimex zwiększy także wydajność produkcji, co pozwoli spółce wzmocnić pozycję na rynku" - dodaje.
W szczecińskim zakładzie trwa budowa mroźni, a także części produkcyjnej oraz magazynowej. Kilka miesięcy temu w drugim zakładzie Drobimexu w Goleniowie otwarto nową halę, dzięki której produkcja wyrobów plastrowanych wzrosła o 30 proc. W firmie trwa obecnie największa w jej historii modernizacja warta około 100 mln zł.
„W przyszłym roku zwiększymy powierzchnię szczecińskiego zakładu o kolejne trzy tys. metrów kwadratowych oraz zmodernizujemy dalsze etapy produkcji i unowocześnimy system ekspedycji mięsa" - mówi Roppel. Jak dodaje, „Chcemy podwoić w przyszłości produkcję, a nowe hale, maszyny i linie produkcyjne nam to umożliwią".
Plan przebudowy systemu schładzania i innych działów produkcyjnych został tak przygotowany, że obejmuje ewentualne zmiany, które można będzie w przyszłości dokonać - mówi Roppel. Firma nie wyklucza kolejnych inwestycji, które pozwolą jej się dostosować do rynku i zmieniających się oczekiwań klientów - zauważa.