Reklama
Rozwiń
Reklama

Polska żywność pojedzie do Pekinu

Rusza kampania promocyjna „Smaki Europy – jakość i tradycja”. Pierwsze będą Chiny, a następnie Algieria i Białoruś.

Publikacja: 23.10.2015 16:16

Polska żywność pojedzie do Pekinu

Foto: Bloomberg

- Jeszcze w tym roku ze stoiskami liczącymi blisko 120 m kw pojawimy się na targach w Pekinie i Hongkongu – mówi „Rzeczpospolitej" Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

To pierwsze z działań zaplanowanych w ramach trzyletniej kampanii promocyjnej „Smaki Europy – jakość i tradycja". Jej łączny budżet, jak podaje Janusz Rodziewicz, wynosi w sumie 24 mln zł. Połowę tej kwoty wykłada Unia Europejska. Kolejne 30 proc. pochodzi z budżetu krajowego, a 20 proc. dają sami producenci.

W przypadku tej kampanii Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest liderem konsorcjum, które utworzyło z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw, Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Związkiem Sadowników RP. Dzięki temu w Chinach, Algierii i na Białorusi będziemy pomowca nie tylko mięso, ale także owoce i warzywa.

- Algieria jest dla naszej branży wciąż nowym rynkiem. Liczymy także, że wkrótce embargo na polską wieprzowinę (wprowadzone na początku 2014 roku z powodu wykrycia u nas afrykańskiego pomoru świń – red.) zniosą Białoruś i Chiny – wyjaśnia Janusz Rodziewicz.

Aktualnie polskie organizacje realizują programy promocyjne wspierane przez UE za prawie 195 mln euro. Zakończone kampanie warte są natomiast prawie 227 mln zł.

Reklama
Reklama

Tymczasem  23 października Komisja Europejska po raz ostatni w ramach obecnego systemu promocji produktów rolno - spożywczych zaakceptowała 33 programy o łącznym budżecie ponad 107 mln euro. Polskie organizacje branżowe pozyskały ponad 10 mln euro na promocję pomidorów w Polsce i Niemczech, makaronów na Ukrainie i w Chinach oraz mięsa drobiowego wysokiej jakości w Wietnamie, Chinach i Zjednoczonych Emiratach Arabskich – podaje Ministerstwo rolnictwa.

Od 1 grudnia 2015 roku wchodzą nowe przepisy dotyczące promocji unijnej żywności. Reforma zakłada m.in., że UE wyłoży 70 proc. kwoty w przypadku programów zgłoszonych przez organizację z jednego państwa członkowskiego, 80 proc. w przypadku programów, w których uczestniczy wiele państw, oraz programów ukierunkowanych na tzw. państwa trzecie. Na 85 proc. dofinansowania mogą liczyć programy mające przywrócić „normalne warunki rynkowe w przypadku poważnych zakłóceń na rynku".

W 2016 roku budżet na programy skierowane na rynek wewnętrzny UE wynosi 25,7 mln euro, a tych poza UE  67,9 mln euro.

Przemysł spożywczy
Eksport żywności z UE bije rekordy. Powodem głównie wzrost cen
Przemysł spożywczy
Wigilia znów droższa. Mniej karpia, więcej dań gotowych. Plus wizyta na jarmarku
Przemysł spożywczy
Jim Beam zamyka główną destylarnię. Amerykański bourbon w tarapatach
Przemysł spożywczy
Stock Spirits Group ma nowego szefa. Kto pokieruje znanym producentem alkoholi?
Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama