Reklama

Steki stają się luksusem. Ceny wołowiny szybują w górę

Wołowina drożeje na całym świecie, przede wszystkim dzięki rosnącemu popytowi ze strony Chin, nieortodoksyjnym działaniom Argentyny i rosnącym kosztom pasz.

Aktualizacja: 27.05.2021 15:17 Publikacja: 27.05.2021 15:13

Steki stają się luksusem. Ceny wołowiny szybują w górę

Foto: AFP

Mięso wołowe to niemal nieodłączny element lokalnej kultury w Argentynie czy też podstawa letniego grillowania w USA. Jednak rosnące ceny wołowiny sprawiają, że mięso znika z menu wielu konsumentów. Na wzrost cen składa się wiele czynników, które wzajemnie napędzają spiralę wzrostu.

Czytaj także: Polacy ruszyli po roślinne mięso. Wielki wzrost sprzedaży

Przede wszystkim mocno wzrósł popyt ze strony Chin, gdzie import napędzany jest faktem, że afrykański pomór świń zdziesiątkował stada parę lat temu, zmniejszając podaż popularnej tam wieprzowiny, co wymusiło szukanie zamienników. Import z Argentyny czy Brazylii do Chin wzrasta też przez fakt, że stosunki Chin z Australią popsuły się na tyle, że Pekin zawiesił import z tego kierunku. W efekcie w ciągu czterech miesięcy 2021 roku z Argentyny importowano 178 482 tony wołowiny w porównaniu do 152 776 ton rok wcześniej w porównywalnym okresie.

To przełożyło się na gwałtowny skok cen w Argentynie i spadek spożycia mięsa do najniższego od 100 lat poziomu. Argentyna, by ratować rynek wewnętrzny wstrzymała eksport, co spotkało się z protestami hodowców. Wielu hodowców w ramach protestu wstrzymało sprzedaż, co przełożyło się na dalszy wzrost cen.

Zwiększony popyt ze strony Chin sprawia, że ceny rosną w USA i w Brazylii, które wciąż jeszcze zmagają się z problemami spowodowanymi przez pandemię. W 2020 dużym problemem były przerwy w produkcji w rzeźniach spowodowane lokalnymi ogniskami koronawirusa, które „wymiatały” pracowników z zakładów zatrzymując produkcję. Dotyczy to nie tylko wołowiny, ale także innych gatunków mięsa.

Reklama
Reklama

Jednostkowa cena wołowiny, jak informuje za Nielsenem Reuters, wzrosła w USA w kwietniu o 5 proc. w stosunku do marca i była o 10 proc. wyższa niż rok wcześniej. Dla przeciętnego Amerykanina oznacza to wzrost cen w sklepach – w Kalifornii porcje wołowiny ważące ok. 0,9 kg zdrożały niemal z dnia na dzień z 8 do 10 dolarów. W innych częściach kraju sieci handlowe przestały oferować steki w ilościach hurtowych, a ceny popularnych tzw. steków nowojorskich skoczyły z 7 do 12 dolarów za funt (niecałe 0,5 kg).

W Brazylii skutkiem wzrostu cen jest spadek spożycia wołowiny do najniższego poziomu od ćwierćwiecza. Konsumenci, szukając alternatyw, przerzucają się za to na wieprzowinę i drób, przyczyniając się do wzrostu cen tych rodzajów mięsa.

We wszystkich tych krajach na cenę wołowiny wpływa też rosnący koszt pasz. Hodowcy za soję i inne zboża paszowe płacą najwięcej od 8 lat. W USA na ceny wpływają też takie czynniki jak brak chętnych do pracy w rzeźniach i firmach zajmujących się pakowaniem mięsa. Producenci nie martwią się jednak tak bardzo rosnącymi cenami – w USA Tyson Foods (gigant mięsny) jest zadowolony z wyników, a działająca w segmencie premium firma OmahaSteaks spodziewa się, że na jej produkty popyt będzie wysoki.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Nadciąga wielka zmiana dla branży tekstylnej. Dla rynku to też szansa
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama