- W 2015 roku ubitych zostało w naszym kraju ponad 1 mld sztuk drobiu. To absolutny rekord – mówi Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza.
W 2014 r. liczba ta przekraczała nieco 900 mln sztuk. Produkcja mięsa, licząc w tonach, zwiększyła się rok do roku o 10 proc. , do ok. 2,3 mln ton.
- Przyrost produkcji jest równomierny w przypadku wszystkich gatunków. Jednak nadal zdecydowana większość produkcji przypada w Polsce na kurczaki – wyjaśnia Rajmund Paczkowski.
Przy tak dużym wzroście produkcji branża drobiarska jest skazana na rozwój eksportu. Rynek krajowy jest bowiem w stanie wchłonąć nie więcej niż 1,3 mln ton.
- Duży nacisk kładziemy na promocję zagraniczną i zdobywanie nowych rynków. Niedawno polskie zakłady przeszły kontrolę służb chińskich. Szykuje się nam także kontrola ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Są także kolejne kraje arabskie zainteresowane importem drobiu z Polski – mówi prezes KRD – IG.