Jak poinformowała agencja Jiji Press, transakcja ma być zrealizowana do końca tego roku i pozwoli Japończykom na stworzenie pierwszego przyczółka na europejskim rynku. Kwota transakcji nie została ujawniona.

Mossoto stworzona w latach 80-tych firma rodzinna, a jej podstawą są dwa główne zakłady położone na Mazowszu: Zakład Produkcji Przypraw w miejscowości Puchały oraz Zakład Tłuszczów Roślinnych w Radziejowicach.

W Puchałach powstają nasze chrzany, musztardy, ketchupy i sosy – a przede wszystkim majonezy. W Radziejowicach produkowane są surowe i rafinowane oleje roślinne.

Przejęcie da japońskiej firmie pierwszą bazę produkcyjną w Europie, zaznaczono w informacji.

Zaplecze firmy Mosso stanowią dwa główne zakłady położone na Mazowszu: Zakład Produkcji Przypraw w miejscowości Puchały oraz Zakład Tłuszczów Roślinnych w Radziejowicach. W Puchałach powstają chrzany, musztardy, ketchupy i sosy – a przede wszystkim majonezy, w tym Majonez Mosso Napoleoński. W Radziejowicach produkowane są surowe i rafinowane oleje roślinne w całości z pierwszego tłoczenia.