Zróbmy sobie lato

Czy państwo podążają? Śledzą, orientują się, są w temacie? Bo moda wina nie omija, dziś będzie więc modnie. I perliście. Najpierw jednak wyjaśnijmy, czy szanownemu państwu mówi coś nazwa pét-nat? Hm, niekoniecznie? Rzeczony pét-nat to wino musujące.

Publikacja: 04.10.2019 18:00

Zróbmy sobie lato

Foto: AdobeStock

A skąd w dobrym winie bąbelki? Wbrew pozorom nie jest tak, że wprowadza się je doń jakąś tajemniczą rurką i korkuje, zanim uciekną, nie, one tam powstają same w wyniku fermentacji. W ogromnym uproszczeniu dzieje się tak: bierzemy gotowe już wino, do którego dodajemy drożdże i cukier. Następuje powtórna fermentacja, w wyniku której wytwarza się dwutlenek węgla, czyli nasze bąbelki. Robi się to w butelce (metoda tradycyjna, czyli szampańska – tak powstają szampany i cavy) lub w wielkiej kadzi (prosecco, lambrusco).

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Plus Minus
Chińskie marzenie
Plus Minus
Jarosław Flis: Byłoby dobrze, żeby błędy wyborcze nie napędzały paranoi
Plus Minus
„Aniela” na Netlfiksie. Libki kontra dziewczyny z Pragi
Plus Minus
„Jak wytresować smoka” to wierna kopia animacji sprzed 15 lat
gra
„Byczy Baron” to nowa, bycza wersja bardzo dobrej gry – „6. bierze!”