Reklama

Wina Mazurka: Potoki doskonałości

Wszystko przez Unię. Wódkę pozwala robić z byle czego, ale już wino to musi być z winogron. Jak z dzikiej róży czy porzeczki, to już nie wino. A z jabłek co powstaje? Przecież nie jabłecznik, bo szarlotkę to się u nas piecze, nie pije.

Publikacja: 13.01.2023 17:00

Wina Mazurka: Potoki doskonałości

Foto: AdobeStock

Chociaż niekoniecznie, wszak żubrówkę z sokiem jabłkowym za moich studenckich czasów nazywano właśnie szarlotką. No dobrze, ale jednak nie jabłecznikiem, prawda? Nikt już chyba nie pamięta, że pod tą nazwą krył się cydr, bo Polacy napój alkoholowy z jabłek robili od zawsze, tyle tylko, że nigdy nie stał się on naszym narodowym specjałem. Rozbiory, wojny, PRL – historia nam nie sprzyjała, ale od lat szczęśliwie się to zmienia. W czym jak w czym, ale w jabłkach jesteśmy potentatem, czemu więc nie w jabłecznikach?

Pozostało jeszcze 81% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
Bogusław Chrabota: Goły Piłsudski, czyli wszystko staje się wszystkim
Plus Minus
Michał Szułdrzyński: Problem emerytowanych zbawców narodów
Plus Minus
Rosja nie złamie Ukrainy. W Kijowie zobaczyłem dlaczego
Plus Minus
Piotr Zaremba: Co kard. Grzegorz Ryś w Krakowie oznacza dla polskiego Kościoła
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Plus Minus
Trump, Halo i Potop – czwarta wojna memowa
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama