Reklama

Wina Mazurka: Podano do stołu

Czerwone, lekkie, przyjemne, z bąbelkami – czy to nie jest przepis na wino idealne? Idealne może nie, ale lambrusco podbija serca na całym świecie.

Publikacja: 25.11.2022 17:00

Fattoria Moretto Tasso 65 zł   Fattoria Moretto Canova    Fattoria Moretto Semprebon Amabile 69 zł

Fattoria Moretto Tasso 65 zł Fattoria Moretto Canova Fattoria Moretto Semprebon Amabile 69 zł

Foto: Winecorner.pl

Od kilku lat na lambrusco również my spoglądamy coraz łaskawiej. Może nie tak, jak na prosecco, choć ono także okupuje wszystkie półki sklepowe – od najniższych, z winami przemysłowymi, masowymi po te wyższe, z bardziej wyrafinowanymi. Po prostu niejednemu psu Burek, mamy więc lambrusco ambitne i wybitne, no i mamy takie w półtoralitrowych, plastikowych butelkach. A co to w ogóle jest? Przede wszystkim lambrusco to szczep, a nawet cała rodzina szczepów czerwonych winogron uprawianych w północnych Włoszech.

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
„Brat”: Bez znieczulenia
Plus Minus
„Twoja stara w stringach”: Niegrzeczne karteczki
Plus Minus
„Sygnaliści”: Nieoczekiwana zmiana zdania
Plus Minus
„Ta dziewczyna”: Kwestia perspektywy
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Hanna Greń: Fascynujące eksperymenty
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama