Reklama
Rozwiń
Reklama

„Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”: Czulent, chałka i kieszenie Hamana

Wystawa o żydowskiej kuchni w Muzeum POLIN to nie tylko zaproszenie do odkrywania bogactwa jej smaków, ale wielowątkowa opowieść o żydowskiej kulturze, historii, zwyczajach.

Publikacja: 26.08.2022 17:00

„Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”: Czulent, chałka i kieszenie Hamana

Foto: MACIEK JAZWIECKI

Takiej ekspozycji, jak „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jeszcze nie było. Można odbierać ją na wielu poziomach. Po pierwsze, poznać jej tajniki i przepisy. Bo czy wiecie państwo, czym np. jest legendarny czulent i jak go przygotować? Czulent to potrawa zwyczajowo szykowana w piątek przed szabatem z koszernej wołowiny, fasoli, ziemniaków, kaszy jęczmiennej, cebuli, czosnku. Jej tradycje mają długą historię. Na nagraniu wideo Michael Wex, autor książek o języku jidysz i kulturze kulinarnej, zdradza, że najwcześniejszy opis czulentu pochodzi z książki z 1260 r. A przy okazji mówi, że każda żydowska społeczność ma swoją jego wersję.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Plus Minus
Michał Szułdrzyński: Trump kończy rzeź, Netanjahu zostaje z problemami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Plus Minus
„Wszystko jak leci. Polski pop 1990-2000”: Za sceną tamtych czasów
Plus Minus
„Eksplodujące kotki. Gra planszowa”: Wrednie i losowo
Plus Minus
„Jesteś tylko ty”: Miłość w czasach algorytmów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Plus Minus
„Harry Angel”: Kryminał w królestwie ciemności
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama