Złociste dzieje browarów

Jeszcze dziesięć lat temu w polskich pubach i restauracjach królowały niemal identyczne piwa dostarczane przez wielkie koncerny. Później wybuchła piwna rewolucja. Na rynku zaroiło się od nowych browarów i oryginalnych trunków. Ich picie stało się modne. Dziś każdy piwosz musi znać co najmniej kilkanaście stylów piwa, wiedzieć, w jakiej temperaturze serwuje się je i w jakim szkle. „Polskie piwo. Biografia. Historia lekko podchmielona" Marcina Jakuba Szymańskiego to doskonała okazja, by poznać historię naszych browarów, która jest nieco dłuższa niż ostatnich kilkanaście lat.

Publikacja: 14.12.2018 18:00

Złociste dzieje browarów

Foto: materiały prasowe

Szymański sięga daleko, bo do Sumerów i starożytnego Egiptu. Szybko jednak przenosi się do naszego kraju i to jemu poświęca ponad 300 stron swojej książki. Starannie opisuje stare, średniowieczne browary i preferencje ówczesnych piwoszy, zmiany następujące w oświeceniu, a także XIX wiek, który przyniósł mechanizację browarnictwa. Sporym wstrząsem dla rynku w Polsce była oczywiście II wojna światowa i następujący po niej okres PRL-u, w którym często stawiano ilość nad jakość.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Plus Minus
„The Outrun”: Wiatr gwiżdże w butelce
Materiał Promocyjny
Suzuki e VITARA jest w pełni elektryczna
Plus Minus
„Star Wars: The Deckbuilding Game – Clone Wars”: Rozbuduj talię Klonów
Plus Minus
„Polska na odwyku”: Winko i wóda
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Plus Minus
Gość "Plusa Minusa" poleca. Michał Gulczyński: Celebracja życia
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego