Reklama
Rozwiń

Złociste dzieje browarów

Jeszcze dziesięć lat temu w polskich pubach i restauracjach królowały niemal identyczne piwa dostarczane przez wielkie koncerny. Później wybuchła piwna rewolucja. Na rynku zaroiło się od nowych browarów i oryginalnych trunków. Ich picie stało się modne. Dziś każdy piwosz musi znać co najmniej kilkanaście stylów piwa, wiedzieć, w jakiej temperaturze serwuje się je i w jakim szkle. „Polskie piwo. Biografia. Historia lekko podchmielona" Marcina Jakuba Szymańskiego to doskonała okazja, by poznać historię naszych browarów, która jest nieco dłuższa niż ostatnich kilkanaście lat.

Publikacja: 14.12.2018 18:00

Złociste dzieje browarów

Foto: materiały prasowe

Szymański sięga daleko, bo do Sumerów i starożytnego Egiptu. Szybko jednak przenosi się do naszego kraju i to jemu poświęca ponad 300 stron swojej książki. Starannie opisuje stare, średniowieczne browary i preferencje ówczesnych piwoszy, zmiany następujące w oświeceniu, a także XIX wiek, który przyniósł mechanizację browarnictwa. Sporym wstrząsem dla rynku w Polsce była oczywiście II wojna światowa i następujący po niej okres PRL-u, w którym często stawiano ilość nad jakość.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Plus Minus
Trzęśli amerykańską polityką, potem ruch MAGA zepchnął ich w cień. Wracają
Plus Minus
Kto zapewni Polsce parasol nuklearny? Ekspert z Francji wylewa kubeł zimnej wody
Plus Minus
„Brzydka siostra”: Uroda wykuta młotkiem
Plus Minus
„Super Boss Monster”: Kto wybudował te wszystkie lochy
Plus Minus
„W głowie zabójcy”: Po nitce do kłębka