Restaurator utopiony w cydrze

Od czego zależy los restauracji w normalnym państwie prawa? Od znalezienia dobrej lokalizacji, zapewnienia smacznej kuchni i dobrej atmosfery, zatrudnienia fachowców z pasją, sprawnej promocji.

Publikacja: 09.03.2015 21:00

Andrzej Malinowski, prezydent Pracodawców RP

Andrzej Malinowski, prezydent Pracodawców RP

Foto: Fotorzepa/Robert Gardziński

A od czego zależy los restauracji w kraju Trzeciego Świata? Od tego, czy nie zniszczy jej mafia, nie podpadnie jakimś układom władzy albo jakiś urzędnik nie postanowi jej zniszczyć. Niestety, znany warszawski restaurator Artur Jarczyński szybkim krokiem przewędrował ostatnio z  kraju prawa do świata urzędniczego widzimisię.

Jarczyńskiemu udało się przed laty zbudować kilka popularnych restauracji. Niektóre, jak Szwejk, stały się wręcz symbolami miasta – rosnącego bogactwa i klasy średniej. Wydawałoby się więc, że wszystko gra. Ale przestało.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Greenpeace: Strategia PGE, czyli węgiel Schroedingera
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Modlin odbudowuje się po PiS-ie
Opinie Ekonomiczne
Monika Różycka: Taniec zamiast rozkazu. O modelach przywództwa
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Jak wziąć cła na celownik i odwinąć się Trumpowi?
Opinie Ekonomiczne
Monika Różycka: Taniec zamiast rozkazu. Struktury stadne w korporacjach
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama