Restaurator utopiony w cydrze

Od czego zależy los restauracji w normalnym państwie prawa? Od znalezienia dobrej lokalizacji, zapewnienia smacznej kuchni i dobrej atmosfery, zatrudnienia fachowców z pasją, sprawnej promocji.

Publikacja: 09.03.2015 21:00

Andrzej Malinowski, prezydent Pracodawców RP

Andrzej Malinowski, prezydent Pracodawców RP

Foto: Fotorzepa/Robert Gardziński

A od czego zależy los restauracji w kraju Trzeciego Świata? Od tego, czy nie zniszczy jej mafia, nie podpadnie jakimś układom władzy albo jakiś urzędnik nie postanowi jej zniszczyć. Niestety, znany warszawski restaurator Artur Jarczyński szybkim krokiem przewędrował ostatnio z  kraju prawa do świata urzędniczego widzimisię.

Jarczyńskiemu udało się przed laty zbudować kilka popularnych restauracji. Niektóre, jak Szwejk, stały się wręcz symbolami miasta – rosnącego bogactwa i klasy średniej. Wydawałoby się więc, że wszystko gra. Ale przestało.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Opinie Ekonomiczne
Maciej Miłosz: Z pustego i generał nie naleje
Opinie Ekonomiczne
Polscy emeryci wracają do pracy
Opinie Ekonomiczne
Żeby się chciało pracować, tak jak się nie chce
Opinie Ekonomiczne
Paweł Rożyński: Jak przekuć polskie innowacje na pieniądze
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Opinie Ekonomiczne
Dlaczego warto pomagać innym, czyli czego zabrakło w exposé ministra Sikorskiego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne