Postępował tak Homo erectus, wygasły przodek neandertalczyka i Homo sapiens. Z tezą taką wystąpili naukowcy z Harvard University w Massachusetts, zespołem kierował prof. Chris Organ. Wyniki prac publikuje amerykańskie czasopismo „PNAS" („Proceedings of the National Academy of Sciences").
Wśród cech różniących ludzi od zwierząt jest gotowanie, pieczenie pożywienia. Dzięki takiej diecie przodkowie człowieka wchłaniali większą ilość kalorii dających im więcej siły i przedłużali w ten sposób życie osobnicze – to wiadomo od dawna. Ale nieokreślony pozostawał moment w dziejach, od którego przygotowywanie potraw na ogniu zaczęło powodować biologiczną różnicę między hominidami a innymi naczelnymi.
– Ustaliliśmy, że ze wszystkich naczelnych człowiek współczesny poświęca najmniej czasu na czynności związane z żywieniem, zajmują one 4,7 proc. czasu dobowej aktywności. Pozostałym prymatom zajmuje to około 48 proc. dobowej aktywności. Różnica ta skłania nas do wniosku, że gwałtowna zmiana w ewolucji zwyczajów żywieniowych nastąpiła w odgałęzieniu ludzkim po rozdzieleniu się linii wiodącej od wspólnego przodka – do hominidów i szympansów. Rozdzielenie to miało miejsce około 6 milionów lat temu – wyjaśnia prof. Chris Organ.
Ciekawa hipoteza
Przeglądając dzieje tych dwóch linii pod względem anatomicznym, amerykańscy badacze zauważyli, że wśród odległych przodków współczesnego człowieka u Homo erectus wystąpiła silna redukcja rozmiarów zębów trzonowych. Po raz pierwszy tendencja ta ujawniła się 1,9 mln lat temu. Od tego czasu utrzymuje się u następujących po sobie gatunków – Homo neanderthalensis i Homo sapiens. Redukcja taka, ale na mniejszą skalę miała miejsce także w przypadku starszych gatunków: Homo habilis i Homo rudolfensis, ale amerykańscy badacze wiążą ją z ogólną tendencją zmniejszania czaszki. Natomiast redukcji zębów trzonowych w przypadku Homo erectus, Homo neanderthalensis i Homo sapiens nie można tłumaczyć jedynie ewolucją czaszki.
– Mniejsze rozmiary zębów trzonowych to efekt przystosowywania do pożywienia przyrządzanego na ogniu. Ta zmiana technologii spożywczej spowodowała skrócenie czasu zużywanego na jedzenie. Proces ten zaczął się 1,9 mln lat temu – stwierdził prof. Chris Organ.