Reklama

Idealne espresso to chemia

Jak to się dzieje, że jednego dnia wypijasz filiżankę espresso, która natychmiast stawia na nogi, a następnego nie? Naukowcy odpowiadają jak zaparzyć perfekcyjną kawę. Kluczem do sukcesu jest chemia.

Publikacja: 10.04.2018 00:01

Idealne espresso to chemia

Foto: Adobe Stock

- Pewnego dnia możesz wypić filiżankę dobrej kawy, a następnego nie. Zawsze zastanawiałem się, z naukowego punktu widzenia, dlaczego nie moglibyśmy zrobić takiej samej dwa razy - mówi dr. Christopher H. Hendon, przez znajomych zwany doktorem Kawą. Aby odpowiedzieć na to pytanie, Dr. Kawa przeprowadził badania dotyczące każdego rodzaju kawy począwszy od mielenia i pakowania, skończywszy na ciśnieniu wody użytej do parzenia i jej składu mineralnego. Badania te są jednymi z pierwszych w tak szerokim zakresie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Reklama
Reklama