Idealne espresso to chemia

Jak to się dzieje, że jednego dnia wypijasz filiżankę espresso, która natychmiast stawia na nogi, a następnego nie? Naukowcy odpowiadają jak zaparzyć perfekcyjną kawę. Kluczem do sukcesu jest chemia.

Publikacja: 10.04.2018 00:01

Idealne espresso to chemia

Foto: Adobe Stock

- Pewnego dnia możesz wypić filiżankę dobrej kawy, a następnego nie. Zawsze zastanawiałem się, z naukowego punktu widzenia, dlaczego nie moglibyśmy zrobić takiej samej dwa razy - mówi dr. Christopher H. Hendon, przez znajomych zwany doktorem Kawą. Aby odpowiedzieć na to pytanie, Dr. Kawa przeprowadził badania dotyczące każdego rodzaju kawy począwszy od mielenia i pakowania, skończywszy na ciśnieniu wody użytej do parzenia i jej składu mineralnego. Badania te są jednymi z pierwszych w tak szerokim zakresie.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację