Reklama
Rozwiń
Reklama

Idealne espresso to chemia

Jak to się dzieje, że jednego dnia wypijasz filiżankę espresso, która natychmiast stawia na nogi, a następnego nie? Naukowcy odpowiadają jak zaparzyć perfekcyjną kawę. Kluczem do sukcesu jest chemia.

Publikacja: 10.04.2018 00:01

Idealne espresso to chemia

Foto: Adobe Stock

- Pewnego dnia możesz wypić filiżankę dobrej kawy, a następnego nie. Zawsze zastanawiałem się, z naukowego punktu widzenia, dlaczego nie moglibyśmy zrobić takiej samej dwa razy - mówi dr. Christopher H. Hendon, przez znajomych zwany doktorem Kawą. Aby odpowiedzieć na to pytanie, Dr. Kawa przeprowadził badania dotyczące każdego rodzaju kawy począwszy od mielenia i pakowania, skończywszy na ciśnieniu wody użytej do parzenia i jej składu mineralnego. Badania te są jednymi z pierwszych w tak szerokim zakresie.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Reklama
Reklama