Laureaci Nagrody Nobla odrzucają obawy związane z GMO

Laureaci tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie chemii mają wątpliwości wobec obaw dotyczących ryzyka związanego z genetycznie modyfikowaną żywnością. Ich zdaniem obawy uniemożliwiają społeczeństwu czerpanie korzyści z tej technologii.

Aktualizacja: 09.12.2018 17:02 Publikacja: 09.12.2018 16:54

Laureaci Nagrody Nobla odrzucają obawy związane z GMO

Foto: AFP

Brytyjczyj i dwoje Amerykanów zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla z chemii za stosowanie zasad ewolucji do opracowania białek, które zostały zastosowane w lekach nowej generacji.

Prof. Frances Arnold z USA i sir Gregory Winter z Wielkiej Brytanii przedstawili swoje uwagi dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności przed poniedziałkowym wręczeniem nagrody.

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Nauka
Nowy gatunek ptasznika australijskiego. Naukowcy radzą: nie dotykać
Nauka
Badacze odbyli „podróż” do wnętrza Ziemi. Natknęli się na coś nieznanego
Nauka
Tajemniczy wulkan, który ochłodził klimat Ziemi. Naukowcy wreszcie go zlokalizowali
Nauka
Superwulkan Yellowstone: Gdzie może dojść do wybuchu? Najnowsze ustalenia naukowców
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Nauka
Naukowcy o możliwym wybuchu potężnego wulkanu. Świat nie jest przygotowany
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego