Reklama
Rozwiń
Reklama

Laureaci Nagrody Nobla odrzucają obawy związane z GMO

Laureaci tegorocznej Nagrody Nobla w dziedzinie chemii mają wątpliwości wobec obaw dotyczących ryzyka związanego z genetycznie modyfikowaną żywnością. Ich zdaniem obawy uniemożliwiają społeczeństwu czerpanie korzyści z tej technologii.

Aktualizacja: 09.12.2018 17:02 Publikacja: 09.12.2018 16:54

Laureaci Nagrody Nobla odrzucają obawy związane z GMO

Foto: AFP

Brytyjczyj i dwoje Amerykanów zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla z chemii za stosowanie zasad ewolucji do opracowania białek, które zostały zastosowane w lekach nowej generacji.

Prof. Frances Arnold z USA i sir Gregory Winter z Wielkiej Brytanii przedstawili swoje uwagi dotyczące genetycznie modyfikowanej żywności przed poniedziałkowym wręczeniem nagrody.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Reklama
Reklama