Reklama

Uwaga pleśń. Jej toksyny są bardzo niebezpieczne

Jesienny sezon owocowo-warzywny skłonił GIS do rozpoczęcia prozdrowotnej kampanii, przypominającej, że pleśń na jedzeniu jest bardzo szkodliwa.

Publikacja: 30.08.2022 23:19

Uwaga pleśń. Jej toksyny są bardzo niebezpieczne

Foto: Adobe stock

mk

Jeśli na jedzeniu pojawiła się pleśń, wyrzuć je w całości - instruuje Główny Inspektorat Sanitarny. I przypomina, że pleśń wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Nie wystarczy bowiem odkroić spleśniałej części owocu, gdyś reszta produktu jest także zaatakowana pleśnią, nawet jeśli tego nie widać gołym okiem.

Foto: FB

Pleśń należy do królestwa grzybów. Zaliczane są do niego też grzyby kapeluszowe i drożdże. Pleśń charakteryzuje się nitkowatymi strzępkami i szarym, białym lub zielonkawym kolorem nalotu. Zarodniki pleśni unoszą się w powietrzu i gdy osiadają, rozwija się z nich grzybnia.

Istnieje wiele rodzajów pleśni – zależnie od miejsca, w którym się znajdują oraz tego, w jaki sposób działają na organizm. Wśród gatunków groźnych występują:

- buławinka czerwona – jej przetrwalniki są w winie, miodzie, płatkach zbożowych i pieczywie razowym. Powoduje alergie pokarmowe.

Reklama
Reklama

- fusarium – zawiera toksyczny zearalenon. Można ją znaleźć w płatkach kukurydzianych, zbożowych i kukurydzy. Powoduje zaburzenia w żeńskim układzie rozrodczym.

- penicillium – wytwarza patulinę, która zazwyczaj powstaje na skutek uszkodzenia owoców. W układzie pokarmowym powoduje wykwity i nadkażenia bakteryjne.

- aspergillus – zawiera aflatoksynę powodującą rozległe uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Pleśń zazwyczaj osadza się na warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe są bogate w mikotoksyny (trujące związki, negatywnie oddziałujące na organizm człowieka). Do najbardziej niebezpiecznych mikotoksyn zalicza się: aflatoksynę, patulinę, zearalenon, fumonizyny, ochratoksynę A i deoksyniwalenol.

Zatrucia pleśnią powodują występowanie dolegliwości, takich jak: uszkodzenia wątroby, skóry i błon śluzowych, zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, pokarmowego i nerek oraz obrzęki płuc. Mogą powodować choroby nowotworowe, wywoływać uszkodzenia płodu, sprzyjać zaburzeniom płodności i osłabiać organizm.

Gdy pleśń znajdzie się na części produktu spożywczego, stanowczo nie należy odkrawać części i nie zjadać reszty. To bardzo niebezpieczne, gdyż strzępki grzybni przerastają głęboko i mikotoksyny często znajdują się w całym produkcie. Taką żywność należy razu wyrzucić, by pleśń nie zaatakowała innych produktów.

Reklama
Reklama

Pleśń w domu (na ścianach, podłodze, w łazience) także stanowi zagrożenie dla zdrowia organizmu. Codzienne przebywanie w pomieszczeniach skażonych grzybami pleśniowymi wywiera negatywny wpływ na układ oddechowy. Na większe ryzyko zatrucia pleśnią poprzez wdychanie są narażone osoby starsze, niemowlęta i dzieci oraz osoby, które cierpią na choroby układu oddechowego.

Do objawów świadczących o zatruciu pleśnią należą: zaburzenia pracy układu pokarmowego (biegunka, zaparcia, bóle brzucha, wymioty), zmęczenie, uczucie senności, brak zdolności koncentracji, bóle i zawroty głowy, a w skrajnych przypadkach nawet utrata przytomności.

Jednym ze sposobów usunięcia pleśni z organizmu jest doustne przyjmowanie węgla aktywnego. Ma on właściwości wspomagające zdrowie, chroni błony śluzowe i skutecznie usuwa toksyny z organizmu. Trzeba go spożywać kilka razy dziennie.

Oczywiście nie należy zapominać o tzw. dobrych pleśniach. Penicillium notatum, z której powstała penicylina, wykazuje właściwości zabójcze dla bakterii, nie wyrządzając szkód ludziom. Penicylina leczy anginę, zapalenie płuc, kiłę czy rzeżączkę. Odpowiednie szczepy pleśni służą jako środek do produkcji leków przeciwzakrzepowych i przeciwmigrenowych oraz stosowanych w leczeniu choroby Parkinsona. Także różne gatunki serów, takich jak: brie, camembert, gorgonzola czy roquefort zawdzięczają swoje właściwości i smak grzybom pleśniowym Penicillium Candidum. Dobre pleśnie znajduje się także w winach.

Leki i terapie
24 nowe terapie na styczniowej liście refundacyjnej
Leki i terapie
Sprzedaż antybiotyków na nowych zasadach. Unia Europejska pracuje nad zmianą przepisów
Leki i terapie
Pakiet farmaceutyczny. Jest porozumienie w sprawie największej reformy prawa farmaceutycznego od 20 lat
Leki i terapie
Historia lekami pisana
Leki i terapie
Krzysztof Kopeć: Czy Polska wykorzystuje potencjał krajowego sektora farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama