Uwaga pleśń. Jej toksyny są bardzo niebezpieczne

Jesienny sezon owocowo-warzywny skłonił GIS do rozpoczęcia prozdrowotnej kampanii, przypominającej, że pleśń na jedzeniu jest bardzo szkodliwa.

Publikacja: 30.08.2022 23:19

Uwaga pleśń. Jej toksyny są bardzo niebezpieczne

Foto: Adobe stock

mk

Jeśli na jedzeniu pojawiła się pleśń, wyrzuć je w całości - instruuje Główny Inspektorat Sanitarny. I przypomina, że pleśń wytwarza niebezpieczne dla zdrowia toksyny. Nie wystarczy bowiem odkroić spleśniałej części owocu, gdyś reszta produktu jest także zaatakowana pleśnią, nawet jeśli tego nie widać gołym okiem.

Pleśń należy do królestwa grzybów. Zaliczane są do niego też grzyby kapeluszowe i drożdże. Pleśń charakteryzuje się nitkowatymi strzępkami i szarym, białym lub zielonkawym kolorem nalotu. Zarodniki pleśni unoszą się w powietrzu i gdy osiadają, rozwija się z nich grzybnia.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Leki i terapie
Walka z wczesnym rakiem piersi potrzebuje nowych terapii
Leki i terapie
Donald Trump obwinia Europę o wysokie ceny leków w USA
Leki i terapie
Kto powinien skutecznie zadbać o bezpieczeństwo lekowe Polski
Leki i terapie
Farmakoterapia dla chorych na otyłość. Problemem nierefundowane leki
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Leki i terapie
Pfizer rezygnuje z leku na odchudzanie. Miał poważne skutki uboczne