Na kilkunastu udekorowanych stołach gospodynie z różnych regionów Polski zaprezentowały tradycyjne potrawy wigilijne. Chętnie dzieliły się również przepisami na świąteczne dania i służyły radą.
– Co roku piekę pierniki i przystrajam nimi choinkę. Tutaj dowiedziałam się, że trzeba do nich użyć gorącego miodu, przyprawionego goździkami i cynamonem. Wtedy są bardziej aromatyczne i kruche – cieszyła się z nowej wiedzy studentka Ania Bieroza z Ursynowa. – Jedna z gospodyń podała mi też przepis swojej babci na kutię – dodała.
Twórcy ludowi pokazali przygotowane własnoręcznie dekoracje świąteczne i choinkowe, którymi przystrajano wiejskie chaty na Boże Narodzenie. Były m.in. wyklejane z opłatka żyrandole i girlandy. – Są piękne i wykonane z wyjątkową precyzją – oceniał papierowe bombki Piotr Ćwierz. – Kupiłem kilka na choinkę