Święta na zamówienie

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą...

Publikacja: 13.12.2007 11:16

Święta na zamówienie

Foto: Rzeczpospolita

Niektóre panie domu już na początku grudnia wypiekają pierniki i ciasteczka, kleją pierogi, które – przechowane w zamrażarce – podane zostaną na wigilijną kolację. A im bardziej owa data się zbliża, tym więcej wydaje się być do zrobienia.

Choć niektóre z nas nie wyobrażają sobie, że na tę najważniejszą w roku kolację ktoś inny mógłby przygotować menu, to może warto zrezygnować z ambicji bycia gospodynią doskonałą i zamówić część świątecznych potraw w sprawdzonej restauracji? Zwłaszcza że oferta punktów gastronomicznych jest coraz bogatsza, a my zaoszczędzony czas przeznaczyć możemy na... No właśnie! Na co tylko chcemy! A oto propozycje.

ul. Wybrzeże Gdyńskie 4 – Centrum Olimpijskie, tel. 022 560 37 33

Zamówienia można składać do 18.12 odbiór 23.12 w godz. 12 - 16 i 24.12 w godz. 12 - 14. Ryba po grecku 12 zł/porcja, śledzie po kaszubsku 10 zł/porcja, sałatka jarzynowa 6 zł/porcja, karp w galarecie 12 zł/porcja, barszcz czerwony z uszkami 9 zł/porcja, zupa grzybowa z łazankami 9 zł/porcja, pierogi z kapustą i grzybami 8 zł/porcja, bigos staropolski 9 zł/porcja, schab ze śliwkami suszonymi w sosie żurawinowym 14 zł/porcja, pierś indyka z kandyzowanymi wiśniami w sosie cynamonowo-winnym 12 zł/porcja, piernik z bakaliami i kajmakiem 7 zł/porcja, makowiec bakaliowy 7 zł/porcja, sernik z rodzynkami 7 zł/porcja.

ul. Mickiewicza 23, tel. 022 839 01 45

Zamówienia można składać do 20.12 odbiór 23.12 w godz. 11 – 23. Barszcz z uszkami 8 zł/porcja, pstrąg faszerowany w sosie tatarskim 11 zł/porcja, śledź w dwóch smakach 10 zł/porcja, pierogi z kapustą i grzybami 15 zł/porcja, karp smażony z ziemniakami po polsku z surówką z kapusty kiszonej 26 zł/porcja, mięsa pieczone z suszonymi owocami z sosem cumberland 11 zł/porcja, strudel jabłkowy 7 zł/porcja.

ul. Puławska 104, tel. 022 844 08 08

Zamówienia trzeba składać już, bo potem mogą być kłopoty z ich realizacją. Odbiór 24.12 do godz. 15. Karp w galarecie 9 zł/porcja, ryba faszerowana 8 zł/porcja, ryba po grecku 7 zł/porcja, sałatka jarzynowa 16 zł/kg, pasztet 30 zł/kg, kapusta z grzybami 20 zł/kg, pierogi z kapustą i grzybami 25zł/kg, schab pieczony ze śliwkami 14 zł/kg, kaczka pieczona luzowana 100 zł/kg, sernik 30 zł/kg.

ul. Żurawia 47/49, tel. 022 621 82 68

Zamówienia można składać do 22.12. Odbiór 24.12 do godz.13. Uszka wigilijne 1 zł/szt., pierogi z kapustą i grzybami 2 zł/szt., barszcz czerwony 25 zł/l, kapusta wigilijna 48 zł/kg, ryba po grecku 7 zł/porcja, karp w galarecie 8 zł/porcja, sałatka jarzynowa 35 zł/kg, galantyna drobiowa 60 zł/kg, mięsa pieczone: schab środkowy, schab karkowy, boczek 45 zł/kg, pasztet z dzika 80 zł/kg, makowiec 55 zł/szt., piernik z bakaliami i czekoladą 45 zł/szt., sernik krakowski 49 zł/szt.

ul. Różana 14, tel. 022 540 13 33

Zamówienia do 14.12. Odbiór 22 - 23.12 w godz. 12 - 20, 24.12 w godz. 10 - 13. Kapusta z grzybami 28 zł/kg, karp po żydowsku 8 zł/100 g, ryba po grecku 7 zł/100 g, pasztet 30 zł/kg, indyk w maladze 14 zł/270 g, schab pieczony 36 zł/kg, makowiec 26 zł/kg.

ul. Hoża 43/49, tel. 022 622 43 00, ul. Potocka 14 paw. 10, tel. 022 833 00 99

Zamówienia można składać do 14.12 Odbiór 22-23.12 w godz. 11-19, 24.12 w godz. 10-14. Ryba po grecku 36 zł/kg, pierogi wigilijne z kapustą i pieczarkami 8,80 zł/400 g, karp po żydowsku 13 zł/200 g, bigos staropolski 36 zł/kg, schab pieczony ze śliwkami lub morelami 59 zł/kg, pasztet z zająca 81 zł/kg, makowiec 16 zł/0,5 kg, piernik z bakaliami 30 zł/kg, sernik tradycyjny z rodzynkami 33,90 zł/kg.

Niektóre panie domu już na początku grudnia wypiekają pierniki i ciasteczka, kleją pierogi, które – przechowane w zamrażarce – podane zostaną na wigilijną kolację. A im bardziej owa data się zbliża, tym więcej wydaje się być do zrobienia.

Choć niektóre z nas nie wyobrażają sobie, że na tę najważniejszą w roku kolację ktoś inny mógłby przygotować menu, to może warto zrezygnować z ambicji bycia gospodynią doskonałą i zamówić część świątecznych potraw w sprawdzonej restauracji? Zwłaszcza że oferta punktów gastronomicznych jest coraz bogatsza, a my zaoszczędzony czas przeznaczyć możemy na... No właśnie! Na co tylko chcemy! A oto propozycje.

Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali