Listę kandydatów do nagrody przygotowuje jej kapituła, w której skład wchodzą laureaci w kategorii osobowość kulinarna z poprzednich lat. Wyróżnienia przyznają dziennikarze, publicyści i osoby zajmujące się zawodowo tematyką kulinarną.
Za najlepszą książkę została uznana „Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” (Znak), przewodnik po królestwie potraw, które łączą kulinarne tradycje i składniki z różnych stron świata. Oskara za najlepszy telewizyjny program kulinarny zdobył cykl „Szefowie kuchni” z Grzegorzem Kazubskim, menedżerem Makro Centrum HoReCa, i Robertem Ciechomskim, szefem kuchni Makro Centrum HoReCa, oraz wydawca programu Kuchnia. tv. Najlepszym promotorem kuchni regionalnej został Grzegorz Parczewski, szef kuchni bydgoskiej restauracji Villa Calvados, członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni związany z Kujawami i Pomorzem. Najważniejszą statuetkę i tytuł Osobowości Kulinarnej otrzymał Jean Bos, szef Akademii Kuchni Molekularnej (o otwarciu restauracji tejże akademii można przeczytać na stronie obok). Uroczystość wręczenia statuetek odbyła się 21 lutego w hotelu Ossa w Rawie Mazowieckiej.