Herbatę, według dalekowschodnich standardów, powinno się parzyć zupełnie inaczej niż my to robimy. Wodą gorącą, ale nie wrzątkiem. I znacznie krócej niż obowiązujące w Polsce pięć minut. Jeżeli dobrą zieloną herbatę zaparzymy odpowiednio, okaże się, że wcale nie jest gorzka, ma za to przebogaty smak i aromat. Jaki? Może orzechowy, może wodorostowy – to już zależy od konkretnych liści.
Dobra herbata jest wprawdzie droga, ale możemy ją parzyć wielokrotnie, kilka, albo nawet kilkanaście razy. Za każdym parzeniem jej smak będzie nieco inny.
Kto chce dowiedzieć się więcej na temat sztuki parzenia herbaty i spróbować różnych jej odmian, powinien wybrać się na Święto Kawy i Herbaty, które odbędzie się w sobotę 17 października w Warszawie przy ul. Mysiej 3.
Na imprezie będzie też oczywiście kawa, zarówno z klasycznych ekspresów ciśnieniowych jak i parzona w chemexach i dripach. Święto zaczyna się o godz. 11. Duża dawka kofeiny gwarantowana!