Święto kawy i herbaty

Herbata jest nową kawą – twierdzą znawcy trendów. Oczywiście nie mówimy tu o herbacie ekspresowej w torebce, ale o dobrej jakości starannie zaparzonym suszu.

Publikacja: 16.10.2015 11:45

Dobra herbata jest wprawdzie droga, ale możemy ją parzyć wielokrotnie

Dobra herbata jest wprawdzie droga, ale możemy ją parzyć wielokrotnie

Foto: Wikipedia

Herbatę, według dalekowschodnich standardów, powinno się parzyć zupełnie inaczej niż my to robimy. Wodą gorącą, ale nie wrzątkiem. I znacznie krócej niż obowiązujące w Polsce pięć minut. Jeżeli dobrą zieloną herbatę zaparzymy odpowiednio, okaże się, że wcale nie jest gorzka, ma za to przebogaty smak i aromat. Jaki? Może orzechowy, może wodorostowy – to już zależy od konkretnych liści.

Dobra herbata jest wprawdzie droga, ale możemy ją parzyć wielokrotnie, kilka, albo nawet kilkanaście razy. Za każdym parzeniem jej smak będzie nieco inny.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"