Reklama

Kuchnia molekularna: Tu fizyka spotyka się z chemią

O kuchni molekularnej słyszeli chyba wszyscy. I trudno znaleźć szefa kuchni, który się nie oburzy, gdy zostanie posądzony o serwowanie dań molekularnych.

Aktualizacja: 25.02.2016 21:16 Publikacja: 25.02.2016 17:57

Kuchnia molekularna: Tu fizyka spotyka się z chemią

Foto: materiały prasowe

A to przecież nie tylko sztuczki, para i zbiór efektownych trików, ale przede wszystkim naukowe podejście do gotowania. Miejsce, w którym fizyka spotyka się z chemią.

W tym tygodniu Polskę odwiedził profesor Hervé This, sławny chemik, jeden z prekursorów kuchni molekularnej. Współpracuje z wieloma sławnymi szefami kuchni, a jego muzą jest legendarny mistrz Pierre Gagnaire. Razem przygotowują nowe dania na podstawie wynalazków i opracowań profesora. Tu nie kończy się na wizualno-smakowych fajerwerkach. Ich celem jest testowanie granic nauki i zdrowego rozsądku.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama