00-065 Warszawa
tel. +48 22 657 83 82
www.facebook.com/brasserie.moderne
Czynne:
pon.–sob. 12.00–24.00
niedz. 18.00–24.00
kuchnia:
codziennie do 23.00
Średnie ceny:
przystawka 31 zł
danie główne 50 zł
deser 17 zł
Menu degustacyjne:
5 dań 125 zł
5 dań
(z winami) 179 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Senses
Szef kuchni Andrea Camastra
Władzę nad zmysłami od dwóch lat sprawuje tu Andrea Camastra, zdobywca tytułu Szef Jutra Gault&Millau 2015. Pochodzi z włosko-francuskiej rodziny, a wychował się w Bari. Pracował m.in. w La Mirabelle w Luksemburgu, Fisherman’s Lodge w Newcastle czy Victoria-Lauberhorn w Wengen (Szwajcaria). Był także sous-chefem w warszawskim Atelier Amaro. Przygotowywane przez niego dania wyglądają zjawiskowo; są też świadectwem wybitnego wyczucia smaku oraz umiejętności wyszukiwania i łączenia różnych produktów.
Restauracja mieści się w Reducie Banku Polskiego. Wnętrze o wysokości dwóch pięter może trochę onieśmielać. Jednak miękkie wykończenie, spory dystans między stolikami i miłe, niemal zmysłowe światło, dają poczucie intymności i swobody.
Zmysły pobudzane są już od samego początku. Przed serią amuse-bouche występuje przygotowywane na miejscu pieczywo. Chleb z orzechami, podany m.in. z ekstraktem jabłkowym i masłem, jest pyszny! Kto spodziewałby się połączenia maślanki z szynką joselito, bazylią oraz pomidorami i malinami. To przykład udanej fuzji kuchni polskiej z hiszpańską. Cieszy oko i podbija podniebienie turbot podany na kremowym ryżu z odrobiną szczawiu i szafranu; smak delikatnej ryby podkręcono polskim boczkiem. W roli deseru wystąpiła pięknie wyglądająca kompozycja na bazie rabarbaru, miodu i jogurtu.
PSST! W lokalu nie można palić, ale można posmakować ciasta filo z kremem orzechowym wzbogaconym whisky aromatyzowaną popiołem z cygara.
17/20
Nowatorska/Elegancka
Bielańska 12
00-085 Warszawa
tel. +48 22 331 96 97
+48 733 390 000
www.sensesrestaurant.pl
Czynne:
pon.–sob. 17.30 do ostatniego gościa
kuchnia:
pon.–sob. do 22.00
Menu degustacyjne:
3–12 dań 170–400 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx
Sztuczka
Szef kuchni Rafał Wałęsa
Restauracja to projekt braci Wałęsów, Rafała i Piotra: pierwszy gotuje, a drugi zarządza. Rafała do szkoły gastronomicznej zapisali rodzice, by kontynuował rodzinną tradycję – tato był cukiernikiem. Jednak dopiero pracując w Irlandii, zrozumiał, że gotowanie to nie tylko pasja, której się oddał, ale i sztuka. Dlatego gdy wrócił do kraju, w centrum Gdyni, w bloku z wielkiej płyty, otworzył niewielką restaurację.
W Sztuczce można spróbować autorskiej kuchni Rafała. Szef nie skupia się na kulinariach konkretnego regionu, ale czerpie z nich inspiracje. Karta jest krótka, a mimo to można mieć kłopot z wyborem potraw, bo opisy wszystkich brzmią świetnie. Najlepiej więc zamówić siedmiodaniowe menu degustacyjne, które jest manifestem tego miejsca. Uczta zaczyna się delikatnymi, cieniutko pokrojonymi ozorami cielęcymi, zalanymi esencjonalnym bulionem ze szczypiorkiem. Kończy natomiast kompozycją o nazwie gin/tonic/lemon: orzeźwiający krem o wyrazistych cytrusowych nutach, przypominający lemon curd, połączono w niej z granitą lodową o charakterystycznym smaku ginu z tonikiem. Menu degustacyjne można zamówić ze specjalnie dobranymi do niego niebanalnymi winami, o których równie chętnie jak o serwowanych daniach opowie profesjonalna obsługa.
PSST! Od poniedziałku do piątku, od 12.00 do 16.00, podają tu doskonały lunch. Menu zmienia się co tydzień. Ceny: 1 danie – 25 zł; 2 – 35 zł; 3 – 40 zł.
14,5/20
Nowatorska/Elegancka
Abrahama 40
(wejście od ul. Władysława IV)
81-395 Gdynia
tel. +48 58 622 24 94
www.sztuczka.com
Czynne
pon.–czw. 12.00–21.00 lub
do ostatniego gościa
pt. 12.00–22.00 lub
do ostatniego gościa
sob. 13.00–22.00 lub
do ostatniego gościa
niedz. 13.00–20.00 lub
do ostatniego gościa
kuchnia:
pon.–czw. do 21.00
pt.–sob. do 22.00
niedz. do 20.00
Średnie ceny:
przystawka 25 zł
danie główne 60 zł
deser 19 zł
Menu degustacyjne:
7 dań 165 zł
Płatność kartą: Credit cards accepted, Visa MC AmEx
Wodna Wieża – Steampunk Restaurant
Szef kuchni / Chef Dominik Duraj
To perełka na mapie górnośląskich kulinariów. W pieczołowicie odremontowanej przedwojennej wodnej wieży mieści się jedna z najefektowniej urządzonych restauracji w Polsce. Właściciele, zafascynowani XIX-wiecznym wyobrażeniem technologicznego futuryzmu, zaprojektowali wszystkie elementy aż po najdrobniejsze szczegóły. Całość wygląda jak z pięknego snu Kapitana Nemo.
W kuchni rządzi Dominik Duraj, piekielnie zdolny i nie mniej ambitny szef kuchni, nominowany do nagrody Szef Roku Gault&Millau 2015. Na nominację tę zapracował fantastycznymi kreacjami smakowymi i olśniewającą prezentacją serwowanych dań. Jego dbałość o produkty i perfekcję techniczną przekłada się na niezapomniane wrażenia gości.
Tu wszystko gra – do każdego dania starannie dobrano nie tylko talerze, ale także sztućce! Od amuse-bouche po petit four uczestniczymy w starannie zaplanowanej wędrówce po smakach. Foie gras podane jest w leciutkiej mini brioszce w formie maleńkiego hamburgera. Delikatność plastrów ozora wołowego podkreślają chrupiące piórka kopru włoskiego, a całość kompozycji dopełnia kremowa grasica. Marcepanowej konsystencji kacza pierś zestawiona została z maślanym purée z selera i odświeżającym akcentem wiśni. Imponująca kolekcja win i sommelier przenoszą doznania na jeszcze wyższy poziom.
PSST! Zwróćcie uwagę na niespotykane odmiany grzybów hodowlanych, które występują tu w wielu daniach. Robione są z nich nawet napary!
15,5/20
Nowatorska/Elegancka
Kilińskiego 5 43-200 Pszczyna
tel. +48 781 040 000
www.wodnawieza.pl
Czynne:
pon.–sob. 12.00–23.00
niedz. 12.00–21.00
Średnie ceny:
przystawka 33 zł
danie główne 57 zł
deser 21 zł
Menu degustacyjne:
9 dań 175 zł
11 dań 205 zł
Płatność kartą: Visa MC AmEx