Reklama
Rozwiń
Reklama

Moda na nietolerancję glutenu

Popularność diet eliminacyjnych jest uzasadniona medycznie, czy to tylko nowy trend żywieniowy?

Aktualizacja: 05.10.2017 22:17 Publikacja: 05.10.2017 19:53

Tylko kilka procent populacji negatywnie reaguje na gluten.

Tylko kilka procent populacji negatywnie reaguje na gluten.

Foto: AdobeStock

Trudności z koncentracją, dolegliwości jelitowe, senność, obniżony nastrój, nadwaga i inne objawy, których opis łatwo znaleźć w internecie, mogą być przejawem wielu schorzeń. Dotyczy to zarówno chorób psychosomatycznych, jak i problemów czysto fizjologicznych. W ostatnich latach jedną z pierwszych sugestii przy wystąpieniu takich problemów jest odstawienie glutenu. To białko znajdujące się głównie w pszenicy zyskało ostatnio bardzo złą sławę. Powstaje pytanie, czy słusznie.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Kultura
„Halloween Horror Nights”: noc, w którą horrory wychodzą poza ekran
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Kultura
Nie żyje Elżbieta Penderecka, wielka dama polskiej kultury
Patronat Rzeczpospolitej
Jubileuszowa gala wręczenia nagród Koryfeusz Muzyki Polskiej 2025
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Reklama
Reklama