Trudności z koncentracją, dolegliwości jelitowe, senność, obniżony nastrój, nadwaga i inne objawy, których opis łatwo znaleźć w internecie, mogą być przejawem wielu schorzeń. Dotyczy to zarówno chorób psychosomatycznych, jak i problemów czysto fizjologicznych. W ostatnich latach jedną z pierwszych sugestii przy wystąpieniu takich problemów jest odstawienie glutenu. To białko znajdujące się głównie w pszenicy zyskało ostatnio bardzo złą sławę. Powstaje pytanie, czy słusznie.
Osoby doświadczające niespecyficznych dolegliwości po autodiagnozie i „konsultacjach" na forach dyskusyjnych często podejmują próby zastosowania diety eliminacyjnej. Nie zaszkodzi sprawdzić. Okazuje się, że po odstawieniu pieczywa poprawia się samopoczucie, znikają boczki, podnosi się energia i zmniejszają dolegliwości jelitowe. Diagnoza okazała się trafna: nietolerancja glutenu.
Dobry czy zły gluten
Zdaniem ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia dieta bezglutenowa nie jest sposobem na zdrowe życie i nie powinna być powszechnie stosowana przez osoby zdrowe. Trend popularyzowany ostatnio w mediach może przyczynić się do zachwiania równowagi organizmu. Jednak ograniczenie pieczywa i innych produktów zawierających gluten nie jest szkodliwe samo w sobie. To zła diagnoza postawiona na podstawie wypowiedzi publikowanych w internecie może doprowadzić do przeoczenia innych problemów zdrowotnych.
Gluten to grupa białek o charakterystycznej budowie. Występują w pszenicy, życie i jęczmieniu. Mogą być odpowiedzialne za trzy rodzaje dolegliwości: celiakię – nietolerancję glutenu, alergię lub nadwrażliwość na gluten. Każda z nich jest inna i wymaga odmiennych sposobów leczenia. W przypadku niepokojących objawów ważna jest przede wszystkim konsultacja z lekarzem medycyny.
Chudnąć bez glutenu?
Dieta bezzbożowa pozbawia nas cennego źródła witamin z grupy B, a także błonnika. To na dłuższą metę nie wpływa dobrze na pracę jelit i układ nerwowy. W dłuższej perspektywie całkowite odstawienie produktów zawierających gluten przez osoby zdrowe oddala je od wymarzonej sylwetki. Dlaczego zatem ci, którzy przechodzą na dietę bezglutenową, tracą wagę i mają więcej energii?