Północ przy zastawionym stole

Pokaz fakira albo taniec brzucha? Uczta ze wszystkich kontynentów czy białe menu? Hiszpańska fiesta lub wenecki karnawał? Jeszcze można zdecydować się na atrakcje przygotowane przez warszawskich restauratorów na ostatnią noc w roku 2007. Miejsca są

Publikacja: 14.12.2007 00:07

Północ przy zastawionym stole

Foto: Rzeczpospolita

Kameralny bal sylwestrowy z muzyką lat 30. i 40. (Louis Armstrong i Frank Sinatra). Menu ułożono w klimacie kryształowo-śnieżnym. Będzie m.in. sałata z gruszką marynowaną, rukolą i serem błękitnym, pasztet z gęsich wątróbek i sandacz w dymie z jałowcem, a na deser meringi na parfait chałowym i rurki z bitą śmietaną. Do 2 w nocy w cenie wina i mocne alkohole oraz napoje bezalkoholowe, kawa i herbata. Początek godz. 19. Cena: 640 zł od osoby.

- AleGloria, pl. Trzech Krzyży 3, tel. 022 584 70 80; można płacić kartą

Bałkańska biesiada w restauracji Banja Luka rozpocznie się od wiejskiego bufetu na zimno. Na stołach znajdą się m.in. tatar z polędwicy, deska mięs pieczonych domowym sposobem (karkówka, boczek, szynka) oraz aromatyczne plastry suszonej szynki prśut, posypane słonym serem, oliwkami i marynowaną cebulką. O godz. 21 na rozgrzewkę goście dostaną zupę z wieprzowiny lub rosół z kurczaka. Dania gorące – m.in. kulki mięsne nadziewane wędzonym serem, słoninką i ostrą papryką, kotlecik jagnięcy z kostką oraz filet z sandacza rolowany w wędzonym boczku, faszerowany wyśmienitym szpinakiem – zostaną podane o 22.30. Po północy atrakcje specjalne – pokaz fakira i płonący udziec z warchlaka. W cenie napoje gorące, wódka lub wino. Szampan – butelka na 4 osoby. Cena: 650 zł od pary.

- Banja Luka, ul. Puławska 101, tel. 022 854 07 82; e-mail: HYPERLINK „mailto:kontakt@banjaluka.pl”, kontakt@banjaluka.pl; można płacić kartą

Sylwester w Blue Cactus upłynie pod hasłem kulinarnych inspiracji z czterech stron świata – obydwu Ameryk, Azji, Afryki i Europy. Na stole szwedzkim światowa mieszanka: kiełbaski chorizo w czerwonym winie, sałatka z pieczoną po pekińsku kaczką i owocami liczi, pędy bambusa z kurczakiem marynowanym w mleku kokosowym, jagnięcina przygotowana metodą tagine oraz pieczona w pomarańczach i amerykańskim bekonie świeża szynka. Na deser np. mus z passiflory i grillowane banany w karmelowym sosie. Open bar – bez limitu ilościowego i bez ograniczeń czasowych. Imprezę poprowadzi Maciej Ulewicz z Radia PiN. O północy pokaz sztucznych ogni. Cena: 400 zł

- Blue Cactus, ul. Zajączkowska 11, rezerwacje: Małgorzata Pilaszewska, tel. 022 851 23 23, 0608 526 987; można płacić kartą

Casa to tu! i Espana to tu! to dwie restauracje w klimatach typowo hiszpańskich połączone podziemnymi przejściami. W obydwu odbędą się imprezy sylwestrowe w rytmach latynoskich. W planie stół szwedzki, ciepłe hiszpańskie zupy i dania, iberyjskie wina i sangria. Open bar na typowe alkohole. Cena: Casa to tu! – 600 zł od pary, Espana to tu! – 800 zł od pary.

- Casa to tu!, wejście od Nowego Światu 54/56 (blisko ul. Świętokrzyskiej), Espana to tu!, wejście od Nowego Światu 54/56 oraz dodatkowo od ul. Ordynackiej 13; rezerwacje: tel. 022 828 00 66; można płacić kartą

Noc w Wenecji to temat imprezy organizowanej w zabytkowej Fortecy położonej w centrum Warszawy. Scenografia będzie nawiązywała do klimatu weneckiego karnawału. Wystąpią piosenkarz włoski Marco Bocchino oraz aktorka Teatru Buffo Monika Ambroziak. Menu będzie złożone z dań kuchni włoskiej – m.in. z owoców morza. Na oczach gości będzie przygotowywane risotto. Działać będzie także spagheteria, gdzie na świeżo robione będą makarony. Cena od osoby 450 zł.

- Forteca, ul. Zakroczymska 12 (róg Zakroczymskiej i Sanguszki), rezerwacje: tel. 022 828 02 22, 022 827 23 40, można płacić kartą

Na sylwestra po włosku zaprasza Il Caminetto. Na początek dostaniemy crodino, czyli aperitif na bazie rabarbaru i skórki pomarańczy. W menu m.in. saszetki z łososia wędzonego nadziewane serem z kawiorem, włoskie grzanki z pieca, pieczona cielęcina podawana na zimno z sosem z tuńczyka, anchois i kaparami, zupa krem z pomidorów na białym winie z gorgonzolą oraz szaszłyki alla Spoleto z mieszanych mięs z rozmarynem i szałwią. Osobno podane zostaną regionalne półmiski makaronów, sałaty i pieczone warzywa. W cenie lampka wina musującego na powitanie nowego roku, butelka wódki 0,5 l na parę oraz 0,5 l wina czerwonego lub białego na osobę. Kawa, herbata, woda i soki bez ograniczeń. Zabawa taneczna przy włoskiej i polskiej muzyce z lat 60. i 70. Cena: 290 zł od osoby.

- Il Caminetto, ul. Zwycięzców 46, (róg Międzynarodowej), tel. 022 672 55 96; można płacić kartą

Wyrafinowane, specjalne menu sylwestrowe złożone z siedmiu dań z dobranymi do nich winami przygotował Paweł Oszczyk, szef kuchni w hotelu Le Regina. Zjemy m.in. foie gras marynowane w banyulsie, mango i liściach kolendry, zupę z homara z domowym makaronem tagliolini i tajskimi szparagami, cielęcinę z rokforem i sosem z zielonej papryki oraz smardzami. Cena 325 zł od osoby (z lampką szampana), 490 zł od osoby (z wybranymi winami).

- Hotel Le Regina, restauracja La Rotisseire, ul. Kościelna 12, tel. 022 531 60 00; można płacić kartą

Otomańska uczta to propozycja Tawerny Tabaka. O godz. 21 na stoły wjadą tam m.in. prażone sardynki, plastry tuńczyka marynowane w oliwie, occie i soku z cytryny, sałatka grecka i suszone wędliny i sery. O 22 przyjdzie czas na pikantną zupę z jagnięcia z dojrzałymi pomidorami, bakłażanami, paprykami oraz danie główne: schab wieprzowy z grilla nadziewany wędzonym serem oraz suszoną szynką prut. O 23 występ taneczny rewii arabskiej. W cenie gorące i zimne napoje oraz alkohole bez ograniczeń. Cena: 600 zł od pary.

- Tawerna Tabaka, ul. Szkolna 2/4, tel. 022 828 10 60; można płacić kartą

Kolacja sylwestrowa w formie szwedzkiego stołu rozpocznie się o godzinie 20 w restauracji Fusion w hotelu Westin. Poza wyborem przekąsek i dań głównych goście będą mogli korzystać ze stacji mongolskiego woka. W cenie wino musujące, wino białe i czerwone, mocne alkohole oraz kieliszek szampana o północy. Napoje zimne i gorące bez ograniczeń. Cena: 399 zł od osoby.

- Hotel Westin, al. Jana Pawła II 21, tel. 022 450 86 31; można płacić kartą

Kameralny bal sylwestrowy z muzyką lat 30. i 40. (Louis Armstrong i Frank Sinatra). Menu ułożono w klimacie kryształowo-śnieżnym. Będzie m.in. sałata z gruszką marynowaną, rukolą i serem błękitnym, pasztet z gęsich wątróbek i sandacz w dymie z jałowcem, a na deser meringi na parfait chałowym i rurki z bitą śmietaną. Do 2 w nocy w cenie wina i mocne alkohole oraz napoje bezalkoholowe, kawa i herbata. Początek godz. 19. Cena: 640 zł od osoby.

Pozostało 91% artykułu
Materiał Partnera
Otwieramy się! Zobacz sztukę, która angażuje i inspiruje
Kultura
Nagroda Turnera 2024 dla Jasleen Kaur
Kultura
Startuje pierwszy festiwal seriali w Polsce
Kultura
Weekend z historią – dlaczego warto odwiedzić Muzeum Gazowni Warszawskiej?
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Na co komu dzisiaj książki o Warszawie?
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska