[b]Dziś trudno ustrzec się przed chemicznymi substancjami, których używa się, by owoce i warzywa ładniej wyglądały i dłużej były świeże. Gdzie najlepiej je kupować, by mieć pewność, że jemy zdrowo?[/b]
[b]Anna Lewitt:[/b] Najzdrowsze są warzywa i owoce z upraw ekologicznych objętych odpowiednimi wymogami, które wykluczają stosowanie szkodliwych środków chemicznych. Niestety, żywność z takich upraw jest często trudno dostępna i o wiele droższa. Pozostają bazary i supermarkety. Na targu można kupić lepszej jakości i świeższe towary niż w centrach handlowych. Najważniejsze to dokładnie myć kupione produkty, gdyż na skórkach, np. pomidorów czy jabłek, jest najwięcej środków chemicznych.
[b]Po czym poznać, że dane warzywo było mocno nawożone?[/b]
Bardzo ciężko jest odróżnić te mniej nawożone od bardziej nawożonych. Pamiętajmy jednak o tym, że w naturze bywa różnie, to znaczy warzywa i owoce mają różne wymiary, odcienie, kształty. Często występują jakieś skazy na skórce czy ślady bytowania owadów. Jeśli owoce i warzywa są piękne, lśniące, wszystkie wyrośnięte i jednakowych wymiarów, to można przypuszczać, że były mocno nawożone.
[b]Obecnie pełnia sezonu, można cieszyć się zbiorami. Czy lepiej wybierać nasze polskie produkty, czy np. sprowadzane banany, arbuzy, nektarynki? [/b]