Kawa na wynos? Tylko w kubku firmowym

Nie we wszystkich barach szybkiej obsługi wleją nam kawę do własnego kubka. – Nie pozwalają na to przepisy – twierdzą restauratorzy

Publikacja: 07.01.2011 13:03

Kawa na wynos? Tylko w kubku firmowym

Foto: Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński

Nasza czytelniczka wybrała się na kawę do Coffeeheaven w podziemiach Dworca Centralnego. Do baru poszła z własnym kubkiem termicznym (długo trzyma ciepło). Prosiła o nalanie kawy do niego.

– Od baristów usłyszałam, że... kawę mogę do kubka sama sobie przelać – opowiada Ewa.

Jest oburzona, zwłaszcza że na południu Polski w tej sieci wlewają kawę do kubków klientów. – Firma na swoich jednorazowych kubkach umieszcza informację, że dba o środowisko. A tymczasem tak nie jest do końca – uważa.

Dorota Szczerbicka z Coffeeheaven tłumaczy, że wszystkie kawy serwowane w kawiarniach sieci są zawsze nalewane do kubków jednorazowych lub do ceramicznych. – Wynika to z surowych przepisów sanitarnych – tłumaczy Szczerbicka. Dodaje, że jeżeli klient chce wypić kawę z własnego kubka termicznego, musi ją sam do niego przelać, gdyż baristom nie wolno wnosić żadnych naczyń z zewnątrz za bar.

Nie wszystkie sieciówki tak postępują. – U nas nalewamy kawę do kubków klienta. Nie ma problemu – usłyszeliśmy w McDonald’s Polska.

[ramka][link=http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/552473.html]Czytaj w "Życiu Warszawy"[/link][/ramka]

Nasza czytelniczka wybrała się na kawę do Coffeeheaven w podziemiach Dworca Centralnego. Do baru poszła z własnym kubkiem termicznym (długo trzyma ciepło). Prosiła o nalanie kawy do niego.

– Od baristów usłyszałam, że... kawę mogę do kubka sama sobie przelać – opowiada Ewa.

Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem