Kawa na wynos? Tylko w kubku firmowym

Nie we wszystkich barach szybkiej obsługi wleją nam kawę do własnego kubka. – Nie pozwalają na to przepisy – twierdzą restauratorzy

Publikacja: 07.01.2011 13:03

Kawa na wynos? Tylko w kubku firmowym

Foto: Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński

Nasza czytelniczka wybrała się na kawę do Coffeeheaven w podziemiach Dworca Centralnego. Do baru poszła z własnym kubkiem termicznym (długo trzyma ciepło). Prosiła o nalanie kawy do niego.

– Od baristów usłyszałam, że... kawę mogę do kubka sama sobie przelać – opowiada Ewa.

Jest oburzona, zwłaszcza że na południu Polski w tej sieci wlewają kawę do kubków klientów. – Firma na swoich jednorazowych kubkach umieszcza informację, że dba o środowisko. A tymczasem tak nie jest do końca – uważa.

Dorota Szczerbicka z Coffeeheaven tłumaczy, że wszystkie kawy serwowane w kawiarniach sieci są zawsze nalewane do kubków jednorazowych lub do ceramicznych. – Wynika to z surowych przepisów sanitarnych – tłumaczy Szczerbicka. Dodaje, że jeżeli klient chce wypić kawę z własnego kubka termicznego, musi ją sam do niego przelać, gdyż baristom nie wolno wnosić żadnych naczyń z zewnątrz za bar.

Nie wszystkie sieciówki tak postępują. – U nas nalewamy kawę do kubków klienta. Nie ma problemu – usłyszeliśmy w McDonald’s Polska.

[ramka][link=http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/552473.html]Czytaj w "Życiu Warszawy"[/link][/ramka]

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Co nowego w kinach?
Kultura
Polsko-brytyjski sezon kulturalny. Szereg wydarzeń w obu krajach
Kultura
Maciej Wróbel nowym wiceministrem kultury i dziedzictwa narodowego
Kultura
Paszporty „Polityki”: Marek Koterski, ukarana hafciarka i demaskatorzy rosyjskich agentów
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Kultura
Zalana Łempicka w Muzeum Narodowym w Krakowie i wiele skarg pracowników na dyrektora
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego