Nowe zjawisko, które pojawiło się nad Sekwaną to „bistronomia", czyli skrzyżowanie lokalu typu bistro, gdzie można zjeść szybko i tanio z klasyczną restauracją, w której celebruje się wielodaniowe posiłki i smakuje wina.
Nowe bistra otwierają wielcy i uznani szefowie kuchni. Najnowszą restauracją, w której można cieszyć podniebienie wyśmienitymi potrawami bez rujnowania kieszeni jest „Dama Pikowa", w pobliżu Luwru. Jej właścicielką i szefową kuchni jest Anne-Sophie Pic, ciesząca się gwiazdką w przewodniku Michelin, jedna z największych francuskich mistrzyń sztuki kulinarnej.
Zdaniem Anne-Sophie Pic, doskonałość kulinarna nie musi być poparta roszczeniami finansowymi. W „Damie Pikowej" można za 50 euro spróbować ostryg w puree z kalafiora doprawianych jaśminem, sardynek z porami na chrupko w sosie herbacianym czy kurczaka z kwiatami pomarańczy.