Natura zamiast suplementów. Część I

Aby utrzymać umysł i ciało w dobrej formie, potrzebujemy mnóstwa składników odżywczych - od tych wspomagających odporność po składniki budowy kości i metale ciężkie. Zamiast z tabletek możemy je uzyskać z natury

Aktualizacja: 30.01.2013 16:33 Publikacja: 30.01.2013 15:16

Natura zamiast suplementów. Część I

Foto: Fotorzepa, Kuba Krzysiak kk Kuba Krzysiak

Witamina A

Jest niezwykle ważna dla systemu odpornościowego, zdolności rozrodczych, a szczególnie dla wzroku. Beta-karoten, prowitamina witaminy A, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki, rogówki i błon śluzowych oka.

Najwięcej witaminy A zawierają słodkie ziemniaki - jedna sztuka takiego pieczonego ziemniaka dostarczy nam 28 tysięcy międzynarodowych jednostek - IU - witaminy A. To aż 561 procent zalecanej dziennego zapotrzebowania. Dobrym źródłem tej witaminy są też wątroba wołowa, szpinak, ryby, mleko, jaja i marchew.

Witamina B6

Potrzebujemy jej, bo odgrywa ważną rolę w metabolizowaniu żywności, tworzeniu

hemoglobiny, stabilizuje poziom cukru we krwi i wspiera system odpornościowy.

Dobrym jej źródłem są ryby, wątroba wołowa i drób, ale najwięcej jej zawiera ciecierzyca. Szklanka ciecierzycy z puszki zawiera 1,1 mg witaminy B6, czyli 55 procent dziennego zapotrzebowania.

Witamina B12

Witamina niezbędna dla zdrowego układu nerwowego. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała anemii. Ma wpływ na równowagę psychiczną, zapewnia dobry nastrój, pomaga w skupieniu i uczeniu się.

Nieocenionym źródłem tej witaminy są produkty zwierzęce, ale rekord biją gotowane małże - 3 uncje (ok. 85 gramów) zawierają 84 mikrogramy witaminy B12, czyli 1,4 procenta dziennego zapotrzebowania. Możemy ją też pozyskać jedząc wątrobę wołową, pstrąga, tuńczyka i łososia.

Witamina C

Jeden z najważniejszych antyoksydantów, niezbędny element w wielu procesach

fizjologicznych, takich jak metabolizm białek i synteza neuroprzekaźników.

Hasło: witamina C u wielu ludzi wywołuje natychmiastowe skojarzenia: cytrusy. Tymczasem cytryny zawieraj tylko 31 mg na 100g, pomarańcze -  35. Nawet kalafior zawiera jej więcej - 37 mg. Dostatek witaminy C zapewnimy sobie jedząc natkę pietruszki - 178 mg/100g albo paprykę - 107 mg.

Wapń

Wchodzi w skład kości i niektórych rodzajów ścian komórkowych. Pełni ważną funkcję w procesach kurczenia się mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego; bierze także udział w procesie krzepnięcia krwi. 99 procent wapnia w ludzkim organizmie występuje w kościach.

Podstawowym źródłem wapnia są produkty mleczne. Np. duże opakowanie (415 g) zwykłego jogurtu zapewnia 42 procent dziennego zapotrzebowania. Wapń jemy także w zielonych warzywach.

Witamina D

Nasz organizm wytwarza ją samodzielnie pod wpływem promieni słonecznych. Wspomaga wchłanianie wapnia, odporność i likwiduje stany zapalne.

Witaminę D możemy jednak uzyskać także z pożywienia. Szczególnie w nią bogate są ryby - węgorz, śledź, dorsz, łosoś i makrela. Rekordy bije jednak olej z wątroby dorsza - w jednej  łyżce tego specjału jest 1360 jm witaminy D, a w jednej łyżce olej z wątroby miecznika - 566 jm, co stanowi 142 procent dziennego zapotrzebowania. Większość z nas zapewnia sobie witaminę D spożywając wzbogaconą nią żywność - mleko, płatki śniadaniowe, jogurty i soki pomarańczowe.

Witamina E

Jest silnym antyutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. To ważne dla odporności, dobrego funkcjonowania naczyń krwionośnych i krzepliwości krwi.

Najwięcej witaminy E zawiera olej z kiełków pszenicy - 20,3 mg na porcję, co stanowi 100 procent dziennego zapotrzebowania. Większości z nas będzie jednak łatwiej pozyskać tę witaminę z pestek słonecznika (7,4 mg w 25 g ziaren - 37 procent dziennego zapotrzebowania) lub z migdałów - w 25 gramach 34 procent.

Kwas foliowy

Niezbędny dla kobiet planujących ciążę - kwas foliowy zapobiega bowiem wadom wrodzonym płodów. U wszystkich natomiast reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, pobudza procesy krwiotwórcze, chroni organizm przed nowotworami.

Kwas foliowy występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w zielonych warzywach, orzechach, produktach mlecznych. Największe jego stężenie występuje w wątrobie wołowej, ale także w szpinaku - w pół kubka ugotowanych liści jest 131 mikrogramów, czyli 33 procent dziennego zapotrzebowania. Kwas foliowy pod postacią folianów dodaje się również do wielu rodzajów pieczywa i płatków śniadaniowych.

Żelazo

Białka naszego organizmu wykorzystują metale ciężkie, w tym żelazo,  do transportowania tlenu i wzrostu komórek. Znajduje się ono w wielu ważnych białkach - hemoglobinie i mioglobinie. Zapotrzebowanie na nie jest zmienne - zależy od wieku, płci i stanu organizmu.

Podstawowe źródła żelaza to wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak i  krewetki. Najwięcej żelaza zawiera wątróbka drobiowa - 11 mg w porcji, co dostarcza 61 procent zapotrzebowania dziennego.

O pozostałych ważnych składnikach odżywczych, które możemy znaleźć w naturalnym pożywieniu - w następnym odcinku.

Witamina A

Jest niezwykle ważna dla systemu odpornościowego, zdolności rozrodczych, a szczególnie dla wzroku. Beta-karoten, prowitamina witaminy A, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki, rogówki i błon śluzowych oka.

Pozostało jeszcze 95% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem