W najbardziej prestiżowym światowym konkursie restauracji "The World's 50 Best Restaurants" restauracja "El Celler de Can Roca" z katalońskiej Girony wygrała po raz pierwszy. Dotychczasowy lider - kopenhaska "Noma" - spadła na trzecie miejsce. Drugie zajęła "Osteria Francescana" z Modeny w północnych Włoszech.
"El Celler" jest własnością trzech braci kucharzy Jordiego, Josepa i Joana Roca. Restauracja była już na pierwszym miejscu rankingu dwa lata temu.
Najwyższą nowością na liście (na miejscu 23.) jest moskiewska restauracja "Biały Królik", która serwuje kuchnię rosyjską.
Informując o wynikach rankingu "Financial Times" zwraca uwagę, że na liście zaczynają pojawiać się bardzo wysoko, wręcz dominować, restauracje spoza Europy. W pierwszej dziesiątce są restauracje z Peru, USA, Japonii, Brazylii i Tajlandii.
Ranking powstaje na podstawie skazań prawie tysiąca znanych kucharzy, restauratorów oaz krytyków kulinarnych z całego świata. Każdy z nich może wskazać do siedmiu restauracji, w których jadł w ciągu poprzedzających głosowanie 18 miesięcy.