Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.07.2015 21:00 Publikacja: 16.07.2015 21:00
Foto: 123RF
Od liczby przepisów na każdą potrawę odechciewa się jeść, próba wybrania tego jedynego kończy się zaś w najlepszym razie frustracją. Nie łatwiejsze zadanie mają ci, którzy wśród niezliczonych blogów, rankingów i promocji szukają najciekawszego miejsca na kolację biznesową czy spędzenie popołudnia przy obiedzie z rodziną.
I o co tyle hałasu? Nie tylko o zapełnienie żołądka czy utrwalenie własnego wizerunku na tarasie modnego przybytku gastronomicznego. Sztuka kulinarna to jeden z najlepszych nośników kultury krajów i narodów. Przekazywana z pokolenia na pokolenie angażuje wszystkie zmysły i przywołuje nieskończone ciągi wspomnień i wzruszeń. Wabi także przybyszów z innych krain i zachęca do bliższego poznawania nie tylko lokalnych zabytków, ale także ludzi i kontekstów. Trudno sobie wyobrazić, aby każdy odwiedzający Polskę turysta czytał z zapałem „Pana Tadeusza" czy Trylogię. O ileż milej prezentować cudzoziemcom naszą historię przy szklaneczce pitnego miodu, półmisku dziczyzny, garncu bigosu czy talerzu chłodnika.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Polska Fundacja Narodowa deklaruje dofinansowanie wydania trzeciego tomu unikalnego zbioru korespondencji Fryder...
W Wenecji, podczas Biennale Architektury, zaprezentowany zostanie 26 lipca artystyczno-kosmiczny projekt Jana Św...
Powstańcy powtarzali i powtarzają, że Polacy byli w powstaniu razem i nawet klęski są niestraszne, jeżeli nie da...
W tym roku nie odbędą się Jesienne Targi Książki, coroczna plenerowa impreza organizowana we wrześniu w Warszawi...
Fundacja Tumult oraz Centrum Sztuki Współczesnej Znaki Czasu w Toruniu zapraszają na największą w Polsce retrosp...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas