Kulinaria - wiele hałasu o nic?

Kulinaria wyglądają dziś z każdego programu telewizyjnego, reklamy i gazety. Ocieka nimi Facebook, a kucharze zasilają szeregi celebrytów.

Publikacja: 16.07.2015 21:00

Kulinaria - wiele hałasu o nic?

Foto: 123RF

Od liczby przepisów na każdą potrawę odechciewa się jeść, próba wybrania tego jedynego kończy się zaś w najlepszym razie frustracją. Nie łatwiejsze zadanie mają ci, którzy wśród niezliczonych blogów, rankingów i promocji szukają najciekawszego miejsca na kolację biznesową czy spędzenie popołudnia przy obiedzie z rodziną.

I o co tyle hałasu? Nie tylko o zapełnienie żołądka czy utrwalenie własnego wizerunku na tarasie modnego przybytku gastronomicznego. Sztuka kulinarna to jeden z najlepszych nośników kultury krajów i narodów. Przekazywana z pokolenia na pokolenie angażuje wszystkie zmysły i przywołuje nieskończone ciągi wspomnień i wzruszeń. Wabi także przybyszów z innych krain i zachęca do bliższego poznawania nie tylko lokalnych zabytków, ale także ludzi i kontekstów. Trudno sobie wyobrazić, aby każdy odwiedzający Polskę turysta czytał z zapałem „Pana Tadeusza" czy Trylogię. O ileż milej prezentować cudzoziemcom naszą historię przy szklaneczce pitnego miodu, półmisku dziczyzny, garncu bigosu czy talerzu chłodnika.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem