Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 03.09.2015 21:07 Publikacja: 03.09.2015 21:07
Foto: materiały prasowe fot. Julita Strzałkowska
Te bardziej zaawansowane, konstruujące menu degustacyjne, najczęściej sugerują pasujące wina serwowane na kieliszki. Niemniej na winach, wbrew pozorom, temat pairingu się nie kończy. Wręcz przeciwnie.
Pamiętacie film „Jiro kocha sushi"? Poza cudownym bohaterem występuje w nim także jego wieloletni sous chef (czyli zastępca szefa kuchni) Daisuke Nakazawa. Niebawem po premierze filmu jednemu z najzdolniejszych amerykańskich restauratorów udało się go przekonać do wspólnego otworzenia restauracji w Nowym Jorku. W ciągu zaledwie kilku miesięcy została okrzyknięta najlepszą japońską restauracją w mieście. A to dlatego, że Nakazawa nie tylko z pietyzmem kultywuje tradycję, ale też rozbudowuje ją o kolejne elementy związane z japońską sztuką kulinarną. I tak do urzekającego dziesięciodaniowego menu degustacyjnego można (i warto) zaordynować dobór sake.
Panoramiczna wystawa stu lat sztuki rumuńskiej w MCK w Krakowie jest pierwszym w Polsce tak obszernym pokazem ki...
Ewa Dałkowska, jedna z najwybitniejszych aktorek swojego pokolenia, odeszła po ciężkiej chorobie w wieku 78 lat.
Wojciech Chmielarz, gwiazda polskich powieści kryminalnych, w podkaście „Rzecz o Książkach” opowiada o swoim naj...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Tomasz Pindel w roli przewodnika po świecie iberoamerykańskiej literatury, duchowości i historii. Tłumacz, liter...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas