ul. Wierzbowa 9/11 00-094 Warszawa
tel. 506 100 001
www.momu.pl
Czynne codziennie 11.00–24.00
Płatność kartą Visa MC
Średnie ceny przystawka 25 zł danie główne 40 zł deser 12 zł
Rain by India Curry
Szef kuchni Ripal Somai Gujar
Rain by India Curry istnieje już od 12 lat. Jednak od kiedy do grona właścicieli dołączył Ray Bridgeford, znany z nieistniejącego już Sense'u, słynącego w stolicy ze świetnej kuchni fusion i doskonałych koktajli, restauracja nabrała nowego sznytu, karta drinków zaś wzbogaciła się o wiele ciekawych pozycji. Poza indyjskim kanonem (butter chicken, tandoori chicken, rogan josh, samosa) i rozmaitymi chlebkami można tu spróbować dań fusion nazwanych „Zakręcone". To m. in. krewetki usmażone w chrupkim cieście, podane z orzeźwiającą sałatką z mango i ogórka, czy grillowany ser paneer, podkręcony rześką kompozycją z arbuza i rukoli.
Część karty deserowej także hołduje idei fusion. Z powodzeniem! Ciekawy jest np. ananas pokrojony na cienkie plastry, do którego dodano mięty, czerwonego pieprzu i płatków parmezanu.
Z Sense'u przyszła za Rayem idea robienia i serwowania gościom wódek aromatyzowanych przyprawami i ziołami. Imponująco wygląda karta koktajli. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego hinduskiego lassi. Watermelon Collins sprawdzi się w roli intermezzo, zaś espresso martini z powodzeniem zastąpi tradycyjną kawę wieńczącą posiłek.
PSST! Zaparkowanie na ulicy graniczy z cudem. Ale rezerwując stolik, można poprosić o miejsce do parkowania na dziedzińcu kamienicy.
10,5/20
Indyjska/Swobodna
ul. Żurawia 22 00-515 Warszawa
tel. 22 438 93 50
www.indiacurry.pl
Czynne pon. –czw. 12.00–23.00 pt. –sob. 12.00–00.30 niedz. 12.00–23.00
Płatność kartą Visa MC
Średnie ceny przystawka 25 zł danie główne 36 zł deser 18 zł
Senses
Szef kuchni Andrea Camastra
Charyzmatyczny Andrea Camastra, w którego żyłach tętni gorąca mieszanka włoskiej i francuskiej krwi, urodził się i wychował we włoskim Bari. Od prawie 20 lat szkoli się i pracuje w dobrych europejskich restauracjach. W jego portfolio znajdziemy luksemburską La Mirabelle, paryski Le Chateaubriand oraz Fisherman's Lodge w Newcastle. Był także sous-chefem w stołecznym Atelier Amaro.
Senses mieści się w centrum Warszawy, w ponad stuletnich murach odbudowanej Reduty Banku Polskiego. Przy wejściu, poza uprzejmymi kelnerami, wita nas imponujący bar wykonany z podświetlonego plastra onyksu oraz przeszklona podłoga, pod którą widać odkopane fundamenty przedwojennego banku. Camastra to entuzjasta polskich produktów. Większość z nich pochodzi z należącego do rodziny gospodarstwa w Bieszczadach. Hodowane są tam świniodziki, drób i uprawiane warzywa. Z Bari natomiast przyjeżdżają rozmaite odmiany roślin strączkowych, od dziesięcioleci uprawianych przez babcię Andrei. Ryby i owoce morza dwa razy w tygodniu przylatują z największego europejskiego targu rybnego w Madrycie. Menu zmienia się płynnie, dania pojawiają się i znikają wraz z mijającymi sezonami na poszczególne produkty. Można wybierać potrawy z karty lub rozkoszować się wieloma smakami, zamówiwszy menu degustacyjne. Niezależnie od wybranej opcji (3, 6, 9 lub 12 dań) szef ucieszy podniebienia gości licznymi maleńkimi prezentami w postaci amuse-bouche, intermezzo i petits fours.
Dania odzwierciedlają nieokiełznany temperament Camastry i jego zamiłowanie do przekraczania granic w łączeniu smaków. Przykładem jest kompozycja ciepłego węgorza i porów z zimnym foie gras, w której delikatne, aksamitne smaki harmonijnie się przeplatają, podkreślając smak głównego bohatera – wędzonego na miejscu węgorza, pochodzącego z okolic Elbląga. Na długo w pamięci pozostaje marcepanowo krucha pierś gołębia, podana z soczystym udkiem tego ptaszka, zestawiona z intensywną słodyczo-słonością szynki joselito oraz mączystą łagodnością purée z suszonego bobu. Obszerna kuchnia, poza wszelkimi nowoczesnymi utensyliami, kryje ogromny piec chlebowy i znakomicie wyposażone laboratorium, w którym powstają koncepcje kolejnych dań. Na ścianach wiszą kartki z notatkami i szkicami następnych kreacji smakowych, półki zaś uginają się od rozmaitych soli, infuzji, esencji i destylatów.
Duże wrażenie robi kolekcja win przechowywana w klimatyzowanej ceglanej piwniczce pod barem. Mieści się tam niemal 200 etykiet starannie wyselekcjonowanych przez sommeliera Pawła Białobrzeskiego, który z precyzją i wdziękiem opowiada o każdym trunku. Warto zdać się na jego rekomendacje i poprosić, aby do menu degustacyjnego dobrał wina.
PSST! Pieczywo jest chlubą tego miejsca. Spróbujcie focaccii, bułek i chleba na zakwasie. Posmarujcie je solonym albo wędzonym masłem czy smalcem ze świniodzika, który doprawcie esencją z jabłek.
16/20
Nowatorska/Elegancka
ul. Bielańska 12 00-085 Warszawa tel. 22 331 96 97
www.sensesrestaurant.pl
Czynne lunch: pon. –pt. 12.00–14.30 kolacja: pon. –sob. 17.30–22.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 60 zł danie główne 90 zł deser 30 zł
Menu degustacyjne 3 dania 150 zł 6 dań 230 zł 9 dań 329 zł 12 dań 450 zł
Solec 44
Szef kuchni Aleksander Baron
Aleksander Baron to postać barwna i nieco szalona. Niedoszły rzeźbiarz, były handlarz bursztynem, bokser i niestrudzony odkrywca smaków. Właściciel jednego z najprecyzyjniejszych podniebień w Polsce i nieograniczonej fantazji, nie tylko kulinarnej.
Solec 44 działa na Powiślu i jest schowany pod nasypem kolejowym w niepozornym budynku naprzeciw szpitala. Miejsce, podobnie jak szef kuchni, wymyka się definicjom: to skrzyżowanie baru, klubu gier planszowych i restauracji, serwującej w bezpretensjonalnym entourage'u kuchnię najwyższych lotów. Menu zmienia się co miesiąc, a potrawy komponowane są ze znakomitej jakości produktów – dostawca każdego z nich jest znany szefowi osobiście. Zestawienia smaków i składników są tyleż szalone, co genialne. To tu można spróbować, jak smakuje ikra ślimaka zestawiona z kremem cytrynowym i wędzoną śmietaną, jądra baranie w czekoladzie czy grasica smażona w solonym karmelu. Zwolennicy konserwatywnych smaków też nie będą poszkodowani: mają do wyboru zupy, sałaty i stir fry w różnych odsłonach. Zawsze jest też kilka znakomitych mięs – m.in. jedne z najlepszych steków w Warszawie.
PSST! Solec 44 słynie także ze znakomicie zaopatrzonego baru. Królujący w nim Julian Karewicz warzy niezwykłe syropy, na których bazie wyczarowuje znakomite drinki.
12/20
Nowatorska/Swobodna
ul. Solec 44 00-394 Warszawa tel. 798 363 996
www.solec.waw.pl
Czynne pon. od 16.00 do ostatniego gościa, wt. –niedz. od 12.00 do ostatniego gościa;
kuchnia: pon. –pt. do 23.00 sob. do 1.00 niedz. do 23.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny przystawka 25 zł danie główne 38 zł deser 15 zł