Menu degustacyjne 5 dań 180 zł (selekcja alkoholi 120 zł) 7 dań 240 zł (selekcja alkoholi 170 zł) 12 dań 350 zł (selekcja alkoholi 270 zł)
Płatność kartą Visa MC AmEx
La Rotisserie
Szef kuchni: Paweł Oszczyk
Jeden z najsłynniejszych polskich szefów kuchni, Paweł Oszczyk, praktykował kilka lat we Włoszech, m.in. w znanej Miramonti l'Altro w Brescii. Po powrocie do kraju pracował w Warszawie, najpierw w restauracjach Hotelu Bristol, a potem w Amber Room. Szefem autorskiej restauracji La Rotisserie jest od 2004 r. W roku 2014 otrzymał nominację do tytułu Szef Roku Gault&Millau 2015. Restauracja znajduje się w pięknie odnowionym Pałacu Mokronowskich i jest częścią butikowego Mamaison Hotel Le Regina. Nieduża sala o eleganckim, ale nie onieśmielającym wystroju, zapewnia miłą atmosferę i pozwala skupić się na potrawach. Do wyboru menu a la carte oraz degustacyjne. Gdy ma się do czynienia z szefem tej klasy, warto rzecz jasna wybrać to drugie, aby w pełni poznać jego kunszt. Na początek jędrne krewetki z kremowym sosem curry i bobem, przyprawione orzeźwiającą miętą i podane z chrupiącym wafelkiem na bazie dzikiego ryżu. Nie mniejsze wrażenie robią delikatnie podsmażone małże św. Jakuba, skojarzone ze słodkawymi młodymi burakami i zaostrzone kminkiem oraz letnią truflą. Bez wątpienia mocnym punktem menu degustacyjnego jest pieczona pierś kaczki brandenburskiej, podana w towarzystwie sałaty z kozim serem i aromatycznego, lekko słodkiego sosu na bazie jeżyn.
PSST!?Świetna karta win stworzona przez Andrzeja Strzelczyka – dwukrotnego mistrza Polski sommelierów.
15/20
Nowatorska/Biznesowa
Kościelna 12 00-218 Warszawa
tel. +48 22 531 60 70
www.rotisserierestaurant.com.pl
Czynne pon.–pt. 6.30–10.30 i 12.00–23.00 sob. 7.00–11.00 i 12.00–23.00 niedz. 7.00–11.00 i 13.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 48 zł
danie główne 87 zł
deser 34 zł
Menu degustacyjne 4 dania 188 zł 5 dań 209 zł 6 dań 232 zł
Płatność kartą Visa MC AmEx
L'Enfant Terrible
Szef kuchni: Michał Bryś
Michał Bryś jest jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce. Swój autorski lokal otworzył niedawno, bo w czerwcu 2014 r., a już cieszy się on renomą. Praktykując w wybitnych światowych restauracjach (The Ledbury – Londyn, De Librije – Zwolle, Geranium – Kopenhaga), bez wątpienia posiadł wiedzę nie tylko o tym, jak gotować, ale również jak zarządzać zespołem ludzi i przekonać ich do własnej wizji. Jest zdobywcą tytułu Szef Jutra regionu Centrum Gault&Millau Tour. L'Enfant Terrible mieści się w niepozornej kamienicy na Górnym Mokotowie. Lokal jest utrzymany w minimalistycznym stylu, z surowymi ceglanymi ścianami, prostymi drewnianymi stołami i dużymi kloszowymi lampami, które dają nastrojowe światło. Karta zmienia się regularnie i jest niezmiernie krótka. Szef kuchni proponuje tylko to, co można przygotować na bazie świeżych produktów od sprawdzonych dostawców. Niektóre połączenia mogą zadziwić. Godny polecenia jest wyborny tatar z sezonowanej wołowiny, marynowanej w sosnowej nalewce. Delikatne mięso skojarzono z lodami jałowcowymi i kremem rydzowym. Tradycyjny dodatek – żółtko – jest nie surowe, ale konfitowane; do tego wszystkiego ciemna brioszka z palonym sianem. Na danie główne – delikatna i soczysta pierś kaczki sous vide. Tym razem w rolach drugoplanowych krem z pieczonego ziemniaka, ciasto z dodatkiem dymki i małosolny ogórek, ładnie podkręcający smak mięsa.
PSST!?A na deser... warzywo! Dokładnie zaś biały szparag z lodami na bazie zielonej herbaty matcha i kremem cytrynowym oraz kompot truskawkowy.
15,5/20
Nowatorska/Swobodna
Sandomierska 13 (wejście od Rejtana) 02-567 Warszawa
tel. +48 22 119 57 05
www.eterrible.pl
Czynne pon. 18.00 do ostatniego gościa wt.–pt. 12.00–15.00, 18.00 do ostatniego gościa sob. 15.00 do ostatniego gościa kuchnia: pon.–sob. do 22.00
Średnie ceny
przystawka 40 zł
danie główne 81 zł
deser 29 zł
Menu degustacyjne 6 dań 199 zł
Płatność kartą Visa MC AmEx
Mercato
Szef kuchni: Adam Woźniak
Adam Woźniak i jego ekipa (szef często podkreśla, że jest zwolennikiem pracy zespołowej) spowodowali, że lokal stracił... anonimowość: goście zaczęli przychodzić do Mercato, a nie do „tej restauracji w Hiltonie". Podstawa Woźniakowej kuchni to produkty pozyskiwane w okolicy Gdańska. Używa się tu również składników kolonialnych, ale tylko tych, które docierały do tego miasta w czasach, kiedy nie znano lodówek. Na przedwiośniu 2015 r. restauracja Mercato przeszła głęboką metamorfozę stylistyczną. Stworzone zostało wnętrze nowoczesne, proste i eleganckie, a jednocześnie przytulne i funkcjonalne; dominującymi kolorami są jasne szarości i ciepłe brązy (drewno). Warto tutaj zamówić chłodnik z czerwonej kapusty. Zupa przygotowana jest z soku kapuścianego zakwaszonego jabłkowym. Ma piękny, intensywny amarantowy kolor i głęboki winny smak; serwuje się ją z chrzanową granitą. Szef kuchni?nie stroni od nowoczesnych technik kulinarnych, często interpretując za ich pomocą dobrze znane potrawy. Kaczka z buraczkami intryguje wyglądem i urzeka smakiem. Kacza pierś przygotowana metodą sous vide, a następnie podpieczona zachwyca miękkością i soczystością; towarzyszą jej ugotowane al dente czerwone i żółte buraki oraz chrupiący ziemniaczany krokiecik; wszystko to łączy aksamitny sos demi glace. Posiłek można zakończyć aromatycznym espresso z idealną cremą.
PSST!?Deser? Na przykład lodowa jagodzianka – pyszne jagodowe parfait, podane na owsianym ciasteczku z jagodowymi bezami i jeżynowym musem.
15/20 Nowatorska/Elegancka
Hotel Hilton
Gdańsk
Targ Rybny 1 80-838
Gdańsk
tel. +48 58 778 74 42
www.mercatorestauracja.pl
Czynne codziennie 12.00–23.00
Średnie ceny
przystawka 32 zł
danie główne 60 zł
deser 25 zł
Menu degustacyjne 5 dań 190 zł z degustacją alkoholi 290 zł
Płatność kartą Visa MC AmEx
Metamorfoza
Szef kuchni: Adrian Klonowski
Ten młody, 26-letni kucharz przejął stanowisko szefa kuchni po Łukaszu Toczku w czerwcu 2014 r. Klonowski założył, że będzie gotował jedynie ze składników kaszubskich. To oznacza, że w jego kuchni lokalne jest wszystko: od soli i oleju przez ryby, mięsa i warzywa aż po piwa i alkohole. Między 13.00 a 16.00 restauracja serwuje trzydaniowy lunch (przystawka i danie główne – do wyboru oraz deser) w cenie 45 zł. Po 16.00 dostępne jest menu degustacyjne – do wyboru trzy, pięć, siedem lub dziewięć dań. Potrawy w Metamorfozie mają dwie wspólne cechy: wyrafinowaną prostotę smaku i świetną, minimalistyczną estetykę. Ozór cielęcy z czosnkiem niedźwiedzim i słoniną jest wspaniale delikatny, a prosiak z rabarbarem wybitnie miękki i aromatyczny. Fenomenalne także: śledź z kompresowanym ogórkiem i koprem oraz deser z piany z kopru, syropu z brzozy i śmietany. Kuchnia Metamorfozy, mimo że ograniczona terytorialnie, nie zna ograniczeń w kreacji smaków! Karta win jest skromna objętościowo, ale solidna (francuska, hiszpańska i włoska klasyka, sporo win musujących, polskie wina od Płochockich). Można zażyczyć sobie doboru trunku do każdej z potraw. Restauracja serwuje także regionalne piwa i nalewki, np. księżycówkę z gruszki, onisiówkę z miodu i kwiatów czarnego bzu oraz pyszny ajerkoniak na kaczych jajach.
PSST!?Można zamówić alembik z bimbrem pędzonym na oczach gości, na stole.
15,5/20
Nowatorska /Biznesowa
Szeroka 22/23–24/26
80-835 Gdańsk
tel. +48 58 320 30 30 +48 600 381 900
www.restauracjametamorfoza.pl
Czynne wt.–niedz. 16.00–22.00
Menu degustacyjne 3 dania 90 zł 5 dań 150 zł 7 dań 210 zł 9 dań 270 zł