Sześciu wspaniałych

Czy łatwo jest zdobyć odznaczenie trzech czapek w „Żółtym Przewodniku" Gault & Millau? Tak samo łatwo jak zdobyć gwiazdkę w „Czerwonym" Michelina. Wystarczy się postarać. Tak kilkanaście godzin. Przez siedem dni. Przez 52 tygodnie.

Publikacja: 21.01.2016 17:17

Sześciu wspaniałych

Foto: Gault & Millau

To prawda, trzeba wcześniej wiele lat się uczyć. Nie zachłystywać się sukcesami, podpatrywać bardziej doświadczonych, unikać pokusy kopiowania ich pomysłów. Cierpliwie dobierać zdolnych indywidualistów, przekształcając ich w zgrany zespół. Trochę jak w sporcie drużynowym, bo czymże jest nawet najwybitniejszy kapitan bez dobrej ekipy.

W tym roku udało się to w Polsce sześciu nowym śmiałkom. Najmłodszym w gronie tegorocznych triumfatorów jest Adrian Klonowski z gdańskiej Metamorfozy. Wulkan energii, nieokiełznanej wyobraźni, z młodzieńczym entuzjazmem podbija serca smakami i prezentacją na swoich talerzach. Zapał dokopywania się do korzeni produktów i tradycji łączy z ułańską fantazją szalonych połączeń smakowych i produktowych. Nie zna słowa „kompromis" i jeśli nikt go nie powstrzyma, wnet usłyszy o nim świat.

W Trójmieście Klonowskiemu dzielnie wtóruje Adam Woźniak w należącej do hotelu Hilton restauracji Mercato. Jego rozbójnicza natura zaskakująco płynnie łączy się z elegancją i lekkością miejsca. Wystudiowane techniki, staranny dobór produktów, przejrzysty design talerzy. Śmiało sięga do tradycji i przekuwa ją na nowoczesność. Przegapienie tutejszego śledzia w maślance byłoby niepowetowaną stratą.

Wyłącznym posiadaczem lauru w Wielkopolsce jest Michał Kuter – szef kuchni i właściciel poznańskiej restauracji A Nóż Widelec. Jako jedyny w gronie serwuje tradycyjną kuchnię polską. Wspaniale podaną, w odświeżonej formie, ale z zachowaną tradycją smaków.

Zanim wylądujemy w stolicy, należy spróbować kuchni Marcina Filipkiewicza, równie eleganckiej i wyważonej jak serwujący ją szef. Od lat urzeka on gości krakowskiej restauracji Copernicus. Stylowe wnętrza, wygodne, pałacowe krzesła, a na talerzach najlepsze odsłony kuchni polskiej zgrabnie połączone z klasycznymi nutami wybitnych kuchni śródziemnomorskich.

W Warszawie do panteonu odznaczonych dołączyli dwaj szefowie, o różnych osobowościach i doświadczeniu. Pierwszym jest rockandrollowy Michał Bryś prowadzący restaurację o nader spójnej z osobowością szefa nazwą L'Enfant Terrible. To miejsce przytulne, a jednocześnie charakterne. Na talerzach barokowe szaleństwo smaków, zachwycające spójnością kompozycji. Od kilku dni można tu spróbować brawurowego deseru Paint in Black. Nie do przegapienia!

Na koniec Szef Roku 2016. Wybitny, a zarazem skromny Paweł Oszczyk, szef kuchni La Rottiserie w hotelu Le Regina. Dojrzałość, elegancja i odwaga kultywowania tradycyjnej szkoły kulinarnej najwyższych lotów. Klasyczne produkty, znakomite sosy, perfekcja techniki i akcenty smakowe z Azji i Ameryki. Spokój formy i urzekające wyrafinowanie treści.

Autorka jest redaktor naczelną „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau

Rekomendacja „Rz"

15/20

Nowatorska/Swobodna

Czechosłowacka 133 61-425 Poznań

tel. +48 61 832 91 78 +48 506 831 265

www.anozwidelec.com

Czynne codziennie 12.00 do ostatniego gościa kuchnia: niedz.–pon. do 19.00 wt.–sob. do 21.00

Średnie ceny

przystawka 21 zł

danie główne 41 zł

deser 19 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Copernicus

Szef kuchni:?Marcin Filipkiewicz

Marcin Filipkiewicz pracował w nobliwej krakowskiej Willi Decjusza. Stażował we Francji i Włoszech, m.in. w Villa la Vedetta we Florencji. Gotował dla wielu dostojnych gości, w tym byłego prezydenta USA George'a W. Busha czy następcy brytyjskiego tronu, księcia Karola. W Copernicusie zaczął pracować w 2000 r., a już rok później został szefem. Chętnie odwołuje się do kuchni włoskiej – uważa, że miała duży wpływ na kształtowanie się wielu różnych europejskich tradycji kulinarnych. Lekkość kuchni włoskiej i wyrafinowanie francuskiej perfekcyjnie łączy z polskim dziedzictwem. Copernicus, jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli Krakowa, mieści się kilkaset metrów od Wawelu, w perfekcyjnie odrestaurowanej renesansowej kamienicy. Zatrzymywał się tu w czasie pobytów w Krakowie Mikołaj Kopernik. Kameralna restauracja z zaledwie 22 miejscami jest chlubą tego miejsca. Od 12.00 do 15.00 Copernicus oferuje menu lunchowe, a od 12.00 degustacyjne. Zawartość obu kart podlega regularnym zmianom, w zależności od podaży świeżych warzyw (czasem mniej znanych), mięs i ryb. Dania są nowoczesne, a czasem nawet zaskakujące. Szef kuchni nie osiąga tego jednak za pomocą „kosmicznych" technik kulinarnych, np. z arsenału gastronomii molekularnej. Innowacyjność potraw przejawia się w ich lekkości i fantazyjnym kojarzeniu smaków.

PSST!?Karta win od kilku lat jest regularnie wyróżniana przez magazyn „Wine Spectator" nagrodą Award of Excellence.

15/20 Nowatorska/Elegancka

Kanonicza 16 31-002 Kraków

tel. +48 12 424 34 21

www.copernicus.hotel.com.pl

Czynne codziennie 12.00 do ostatniego gościa kuchnia: codziennie do 23.00

Średnie ceny

przystawka 49 zł

danie główne 64 zł

deser 39 zł

Menu degustacyjne 5 dań 180 zł (selekcja alkoholi 120 zł) 7 dań 240 zł (selekcja alkoholi 170 zł) 12 dań 350 zł (selekcja alkoholi 270 zł)

Płatność kartą Visa MC AmEx

La Rotisserie

Szef kuchni: Paweł Oszczyk

Jeden z najsłynniejszych polskich szefów kuchni, Paweł Oszczyk, praktykował kilka lat we Włoszech, m.in. w znanej Miramonti l'Altro w Brescii. Po powrocie do kraju pracował w Warszawie, najpierw w restauracjach Hotelu Bristol, a potem w Amber Room. Szefem autorskiej restauracji La Rotisserie jest od 2004 r. W roku 2014 otrzymał nominację do tytułu Szef Roku Gault&Millau 2015. Restauracja znajduje się w pięknie odnowionym Pałacu Mokronowskich i jest częścią butikowego Mamaison Hotel Le Regina. Nieduża sala o eleganckim, ale nie onieśmielającym wystroju, zapewnia miłą atmo­sferę i pozwala skupić się na potrawach. Do wyboru menu a la carte oraz degustacyjne. Gdy ma się do czynienia z szefem tej klasy, warto rzecz jasna wybrać to drugie, aby w pełni poznać jego kunszt. Na początek jędrne krewetki z kremowym sosem curry i bobem, przyprawione orzeźwiającą miętą i podane z chrupiącym wafelkiem na bazie dzikiego ryżu. Nie mniejsze wrażenie robią delikatnie podsmażone małże św. Jakuba, skojarzone ze słodkawymi młodymi burakami i zaostrzone kminkiem oraz letnią truflą. Bez wątpienia mocnym punktem menu degustacyjnego jest pieczona pierś kaczki brandenburskiej, podana w towarzystwie sałaty z kozim serem i aromatycznego, lekko słodkiego sosu na bazie jeżyn.

PSST!?Świetna karta win stworzona przez Andrzeja Strzelczyka – dwukrotnego mistrza Polski sommelierów.

15/20

Nowatorska/Biznesowa

Kościelna 12 00-218 Warszawa

tel. +48 22 531 60 70

www.rotisserierestaurant.com.pl

Czynne pon.–pt. 6.30–10.30 i 12.00–23.00 sob. 7.00–11.00 i 12.00–23.00 niedz. 7.00–11.00 i 13.00–23.00

Średnie ceny

przystawka 48 zł

danie główne 87 zł

deser 34 zł

Menu degustacyjne 4 dania 188 zł 5 dań 209 zł 6 dań 232 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

L'Enfant Terrible

Szef kuchni: Michał Bryś

Michał Bryś jest jednym z najbardziej nowatorskich kucharzy w Polsce. Swój autorski lokal otworzył niedawno, bo w czerwcu 2014 r., a już cieszy się on renomą. Praktykując w wybitnych światowych restauracjach (The Ledbury – Londyn, De Librije – Zwolle, Geranium – Kopenhaga), bez wątpienia posiadł wiedzę nie tylko o tym, jak gotować, ale również jak zarządzać zespołem ludzi i przekonać ich do własnej wizji. Jest zdobywcą tytułu Szef Jutra regionu Centrum Gault&Millau Tour. L'Enfant Terrible mieści się w niepozornej kamienicy na Górnym Mokotowie. Lokal jest utrzymany w minimalistycznym stylu, z surowymi ceglanymi ścianami, prostymi drewnianymi stołami i dużymi kloszowymi lampami, które dają nastrojowe światło. Karta zmienia się regularnie i jest niezmiernie krótka. Szef kuchni proponuje tylko to, co można przygotować na bazie świeżych produktów od sprawdzonych dostawców. Niektóre połączenia mogą zadziwić. Godny polecenia jest wyborny tatar z sezonowanej wołowiny, marynowanej w sosnowej nalewce. Delikatne mięso skojarzono z lodami jałowcowymi i kremem rydzowym. Tradycyjny dodatek – żółtko – jest nie surowe, ale konfitowane; do tego wszystkiego ciemna brioszka z palonym sianem. Na danie główne – delikatna i soczysta pierś kaczki sous vide. Tym razem w rolach drugoplanowych krem z pieczonego ziemniaka, ciasto z dodatkiem dymki i małosolny ogórek, ładnie podkręcający smak mięsa.

PSST!?A na deser... warzywo! Dokładnie zaś biały szparag z lodami na bazie zielonej herbaty matcha i kremem cytrynowym oraz kompot truskawkowy.

15,5/20

Nowatorska/Swobodna

Sandomierska 13 (wejście od Rejtana) 02-567 Warszawa

tel. +48 22 119 57 05

www.eterrible.pl

Czynne pon. 18.00 do ostatniego gościa wt.–pt. 12.00–15.00, 18.00 do ostatniego gościa sob. 15.00 do ostatniego gościa kuchnia: pon.–sob. do 22.00

Średnie ceny

przystawka 40 zł

danie główne 81 zł

deser 29 zł

Menu degustacyjne 6 dań 199 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Mercato

Szef kuchni: Adam Woźniak

Adam Woźniak i jego ekipa (szef często podkreśla, że jest zwolennikiem pracy zespołowej) spowodowali, że lokal stracił... anonimowość: goście zaczęli przychodzić do Mercato, a nie do „tej restauracji w Hiltonie". Podstawa Woźniakowej kuchni to produkty pozyskiwane w okolicy Gdańska. Używa się tu również składników kolonialnych, ale tylko tych, które docierały do tego miasta w czasach, kiedy nie znano lodówek. Na przedwiośniu 2015 r. restauracja Mercato przeszła głęboką metamorfozę stylistyczną. Stworzone zostało wnętrze nowoczesne, proste i eleganckie, a jednocześnie przytulne i funkcjonalne; dominującymi kolorami są jasne szarości i ciepłe brązy (drewno). Warto tutaj zamówić chłodnik z czerwonej kapusty. Zupa przygotowana jest z soku kapuścianego zakwaszonego jabłkowym. Ma piękny, intensywny amarantowy kolor i głęboki winny smak; serwuje się ją z chrzanową granitą. Szef kuchni?nie stroni od nowoczesnych technik kulinarnych, często interpretując za ich pomocą dobrze znane potrawy. Kaczka z buraczkami intryguje wyglądem i urzeka smakiem. Kacza pierś przygotowana metodą sous vide, a następnie podpieczona zachwyca miękkością i soczystością; towarzyszą jej ugotowane al dente czerwone i żółte buraki oraz chrupiący ziemniaczany krokiecik; wszystko to łączy aksamitny sos demi glace. Posiłek można zakończyć aromatycznym espresso z idealną cremą.

PSST!?Deser? Na przykład lodowa jagodzianka – pyszne jagodowe parfait, podane na owsianym ciasteczku z jagodowymi bezami i jeżynowym musem.

15/20 Nowatorska/Elegancka

Hotel Hilton

Gdańsk

Targ Rybny 1 80-838

Gdańsk

tel. +48 58 778 74 42

www.mercatorestauracja.pl

Czynne codziennie 12.00–23.00

Średnie ceny

przystawka 32 zł

danie główne 60 zł

deser 25 zł

Menu degustacyjne 5 dań 190 zł z degustacją alkoholi 290 zł

Płatność kartą Visa MC AmEx

Metamorfoza

Szef kuchni: Adrian Klonowski

Ten młody, 26-letni kucharz przejął stanowisko szefa kuchni po Łukaszu Toczku w czerwcu 2014 r. Klonowski założył, że będzie gotował jedynie ze składników kaszubskich. To oznacza, że w jego kuchni lokalne jest wszystko: od soli i oleju przez ryby, mięsa i warzywa aż po piwa i alkohole. Między 13.00 a 16.00 restauracja serwuje trzydaniowy lunch (przystawka i danie główne – do wyboru oraz deser) w cenie 45 zł. Po 16.00 dostępne jest menu degustacyjne – do wyboru trzy, pięć, siedem lub dziewięć dań. Potrawy w Metamorfozie mają dwie wspólne cechy: wyrafinowaną prostotę smaku i świetną, minimalistyczną estetykę. Ozór cielęcy z czosnkiem niedźwiedzim i słoniną jest wspaniale delikatny, a prosiak z rabarbarem wybitnie miękki i aromatyczny. Fenomenalne także: śledź z kompresowanym ogórkiem i koprem oraz deser z piany z kopru, syropu z brzozy i śmietany. Kuchnia Metamorfozy, mimo że ograniczona terytorialnie, nie zna ograniczeń w kreacji smaków! Karta win jest skromna objętościowo, ale solidna (francuska, hiszpańska i włoska klasyka, sporo win musujących, polskie wina od Płochockich). Można zażyczyć sobie doboru trunku do każdej z potraw. Restauracja serwuje także regionalne piwa i nalewki, np. księżycówkę z gruszki, onisiówkę z miodu i kwiatów czarnego bzu oraz pyszny ajerkoniak na kaczych jajach.

PSST!?Można zamówić alembik z bimbrem pędzonym na oczach gości, na stole.

15,5/20

Nowatorska /Biznesowa

Szeroka 22/23–24/26

80-835 Gdańsk

tel. +48 58 320 30 30 +48 600 381 900

www.restauracjametamorfoza.pl

Czynne wt.–niedz. 16.00–22.00

Menu degustacyjne 3 dania 90 zł 5 dań 150 zł 7 dań 210 zł 9 dań 270 zł

Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne